1 356 0

Ислямистите може да съживят спомена за 11 септември

Светът не е по-сигурно място след атентатите в САЩ от 2001 година, заяви Славчо Велков

Снимка: АП/БТА
Снимка: АП/БТА
Анжелина Димитрова

Имайки предвид активизацията на ислямистките сайтове и заплахите, които отправят, както и факта, че те държат на символиката и числата, трябва да бъдем изключително внимателни да не би, по някакъв драстичен начин, да ни се напомни датата 11 септември. Това заяви за Факти.бг експертът по антитероризъм Славчо Велков.

Събитията в САЩ от 11 септември 2001 г. промени представите за сигурност. Без съмнение, те допринесоха за несигурността в сегашния съвременен свят, подчерта той. Според него действията на САЩ след атентатите не са били адекватни.

„Не може да се говори за адекватна реакция, след която има стотици хиляди убити, ранени, изчезнали и страдащи хора. Всичко това, до голяма степен, активира и това което ние сега наричаме бежанска вълна или мигрантски натиск. Това е в следствие на събитията най-вече в Близкия Изток и Афганистан. Никой не бяга от сигурни държави“, обясни Велков.

„От всичко това обаче загуби света и световната, глобална сигурност. Сега сме свидетели на едни горещи точки и умишлено напрежение не само там, в Афганистан и Ирак, но и в Сирия, Арабския полуостров и къде ли не още. Спокойно можем да кажем, че загуби света. Той в момента не е по-сигурен, отколкото на 11 септември 2001 г. или преди това“, каза още той.

Цялото интервю четете във Факти.бг. ТУК!

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай