1 346 0

Транзитно преминаващите автомобили плащат глоби на границата

Нарушителите плащат едва 9% от глобите си

„Само 9% от глобите се плащат от водачите на МПС“, това заяви пред бТВ Настимир Ананиев - председател на Транспортната комисия в Парламента и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Според официалната статистиката от 77 хиляди фиша за три години и половина са платени едва 4 хиляди. Това провокира предложение на Реформаторите за промени в Закона за движение по пътищата.

„Свалянето на регистрационните номера на автомобилите вече ще се прилага при тежки ПТП и при нарушение на допустимата скорост с над 50 км/ ч. В поправките в закона вдигаме и глобата за такова нарушение на 700 лева. Шофьори, които имат направени фишове за пътни нарушения, но не са ги платили, няма да могат да напускат страната“, заяви Ананиев.

Друг важен момент в предложението на Реформаторския блок е наложените глоби на транзитно преминаващите автомобили през страната да могат да се плащат на граничните пунктове. По този начин превозните средства ще могат да напускат свободно България. Номерата на колите също ще се връщат едва след като глобата се плати. 

„Знаете, че в момента транзитните масово не плащат и ако българите имат срок да обжалват фишовете си 7 дни, то транзитните търсят да напуснат територията ни за 4-5 часа и глобите от тях не се събират. МВР вече работят с таблети и по електронен път информацията ще стига до граничния пункт, където на излизане ще се проверява водачът дължи ли глоби за нарушения у нас, ще се събира и така ще бъде възможно да продължи, обясни идеята Ананиев.

По думите му свалянето на номерата ще се прилага при тежки нарушения като заловен водач с алкохолна проба, превишение на скоростта с над 50 км/ч, участие в тежко ПТП, причиняване на произшествие с тежки телесни повреди, щети или смърт. Свалянето на регистрационните табели ще се прави от органите на КАТ веднага, на място, уточни Ананиев.

Това е законодателният отговор на двете катастрофи от последните дни, които възмутиха българското общество. При тях първо турски тираджия избегна правосъдието. Мъжът напусна страната след причинена смърт на пътя. На 23 август румънска гражданка, удари двама души в Кресненското дефиле. В момента тя е с мярка „домашен арест“, но ако се укрие, би било трудно да бъде намерена и да отговаря за деянието си. 

„Отправям призив за внимателно шофиране и толерантност на пътя към всички участници в движението“, подчерта още председателят на Транспортната комисия в 43-то Народно събрание.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай