6 754 10

14 септември 1918 г. Битката при Добро поле

Венцислав Михайлов

На 14 септември 1918 г. започва атаката на Антантата при Добро поле.

През есента на 1918 г. Антантата решава да приключи с малка България. Замисълът е чрез два пробива при Добро поле и при Дойран 600-хилядната ни армия в Македония да попадне в "чувал" и да бъде ликвидирана, а страната ни окупирана и извадена от войната.

Румънците искат всичко до Стара планина, Гърция - всичко до Пловдив, а Сърбия — до Места и Искър. Планът тръгва успешно — французите успяват да пробият нашата отбрана при Добро поле. В този момент, когато фронтът рухва, а в тила избухва метеж, една-единствена българска дивизия ще спаси страната си от смъртна опасност. 34 500 мъже от Плевен, Ловеч, Троян и околиите им ще нанесат най-страшното поражение на английската армия в цялата й история.

Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи. На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.

В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.

Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.

На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.

В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.

През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:

"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една.

 Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Someone
  Отговор
  1 07:57  14.09.16
  Времена, когато са живели истински родолюбци. Дълбок поклон и вечна Ви памет.
 • стратокастър
  Отговор
  2 08:10  14.09.16
  Колко много се мъчеха комунисти и руснаци до обезличът славни дати като тая за сметка на 09 09 1944 г! Слава на геройте и вечна им памет!
 • Р Е М
  Отговор
  3 08:18  14.09.16
  "Къде си, вярна ти любов народна? Къде блестиш ти, искра любородна?" Поклон пред храбростта на българския войник и таланта на генерал Вазов!!!
 • димо
  Отговор
  4 09:39  14.09.16
  хайде да си представим сега - теоретично България е във война (без значение с кого) и сегашния "военен" министър ни води във войната. Самолетите ще са 2 или 3 под наем от Нато но кой ще ходи на крак да воюва.

 • стоян георгиев
  Отговор
  5 10:28  14.09.16
  нека обаче се знае че не битките печеят воините за малките държави като българия ,а правилната политика.българия се бие героиски в тази воина с близо милионна армия при 6 милиона население българския народ дава огромни жертви както на фронта така и в тила ,но накрая резултата е плачевен.

  Коментиран от #6

 • Гост
  Отговор
  6 11:49  14.09.16

  До коментар #5 от "стоян георгиев":

  Така е,но не защото сме били малки, а защото таланта на нашите управляващи политици, се състои в това- ПЪРВО ДА БЪДАТ КУПЕНИ, И СЛЕД КОЕТО ДА НИ НАБУТАТ ОТ ГРЕШНАТА СТРАНА .Като се изключи 1938г и 1944г ,когато като, че ли не сме имали много голям избор.В Балканската война проиграваме златен шанс ,поради мегаломания. Българският владетел ,заслепен от бляскавите успехи на българският войник ,и болните си амбиции,поръчва колесница с която като римски владетел да влезе в Константинопол -като цар на българи и гърци. А гърците ,смятат че Константинопол им принадлежи по право, и създават нов балкански съюз против нас , и Между-съюзническата война.Преди войната ,не са се били разбрали кой какво ще получи.Гърците са нямали нищо против ,териториите от Сан-Стефанска България ,стига те да си вземат Константинопол. Следва ,загубена война, Първа Национална Катастрофа ,тежки териториални загуби,контрибуции, убит национален дух и идеали,и свирепо разделение на обществото,изразено в преврати,контрапреврати,политически убийства,бунтове и тк. нататък. Та винаги рибата мирише от главата. Никоя нация ,не е имала такъв велик народ,и такива жалки управници.
 • такива жалки управници
  Отговор
  7 12:43  14.09.16
  "такива жалки управници" и никога толкова жалки като тези сега!

  Коментиран от #8

 • ААА
  Отговор
  8 13:50  14.09.16

  До коментар #7 от "такива жалки управници":

  Малко бъркаш,тогава са били управници,макар и жалки,а сега са наместници и губернатори на колонизирана територия, и население, и като такива ,могат само да се обогатяват лично , и поставени под външен натиск, да реагират ,със синдрома на костенурката.
 • Българин
  Отговор
  9 13:34  11.03.17
  Хубава тема сте избрали. Но нямаше да е лошо да напишете малко по-вярно. Факти и числа са толкова омесени и преувеличени, че развалят доброто намерение. Сега поне има източници на информация. Нищо не ви пречи да пишете исторически верни факти. А снимката е от пролетта на 1917 г. на Битолския фронт - по времето, когато там 6-та Бдинска двизия води тежки боеве с французите при Червената стена и кота 1248.
 • 10 21:53  24.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай