712 0

Негодна вода за пиене край Търговище

Водата е с отклонения по микробиологични показатели

Негодна вода за пиене край Търговище
Стефанаки Йоанис

Водата от чешмите край Търговище е негодна за пиене. За това алармираха от Регионалната здравна инспекция, цитирани от сайта Topnovini.bg.

Специалистите са извършили лабораторен контрол на водата от пет местни водоизточници, намиращи се по главния път за Омуртаг. Резултатите показали, че водите са с отклонения по микробиологични показатели.

„На водите от тези местни чешми не е възможно да се извършва обработка с цел дезинфекция. Качеството на водата зависи основно от метеорологичните условия", каза главният секретар в РЗИ-Търговище - д-р Марин Йовов. От Инспекцията препоръчват водата от тези чешми да не се ползва за пиене. Според тях, консумирането й крие опасност от възникване на стомашно-чревни инфекции и създава риск за човешкото здраве.

Водата от изследваните пет крайпътни чешми се ползва от десетки жители на Търговище и околността. Тя е слабо минерализирана и често пред тях се образуват опашки от хора, пълнещи бутилки с течност. Все повече пътуващи по главния път София-Варна ползват местата и за почивка.

Търговище / България

Напиши коментар:


Публикувай