759 2

Юнкер обещава помощ за българските граници

Ангажиментът е поет в писмо до българския министър-председател Бойко Борисов

Юнкер обещава помощ за българските граници
Снимка: АП/БТА

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обещава подкрепата си за осигуряване на повече помощ от ЕС за охрана на българските граници на срещата на върха на съюза в Братислава на 16 септември. Ангажиментът е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов.

"Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия (по охрана на границата – бел.ред). Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България", заявява председателя на ЕК.

Жан Клод Юнкер отбелязва, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но "положението остава крехко". "Важно е през този период да не се появят нови маршрути. Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура".

В писмото се отбелязва, че европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия. Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Тъй като Фронтекс не разполага със свои технически средства, осигуряват ги отделните страни от ЕС, председателят на ЕК отбелязва, че при всеки случай изтъква пред ръководителите на страните членки нуждата да изпълнят заявките на агенцията за още технически средства за България.

Експерти на Комисията ще дойдат в България в идните дни, за да се запознаят с положението на място и да подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва Юнкер.
 Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГГГ
  Отговор
  1 14:31  13.09.16
  Тоя е такава лисица, като ви каже добро утро вижте дали слънцето не залязва в момента.
 • мъжкар
  Отговор
  2 20:23  13.09.16
  Тва пък е егати и заговора срещу България!Едно време имаше двойна ограда по всички сухоземни граници на България.По тази ограда имаше монтирана известителна система за ранно предупреждение по-известна като КЛЮН.Отделно цялата граница беше минирана със противотанкови и противопехотни мини.Отделно имаше гранични военни поделения които поддържаха определен брой ГРАНИЧНИ ЗАСТАВИ.Имаше така наречените ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ.Всички тези неща правеха българската държавна граница буквално НЕПРОБИВАЕМА.А сега нашите ПРОДАЖНИЦИ със съдействието на нашите "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПАРТНЬОРИ"ликвидираха ли всичко това ликвидираха го.И всичко това е поредната част от ГЕНОЦИДНИЯ ПЛАН за ликвидацията на България защото сега всички виждаме как нашата ОВЕХТЯЛА ГРАНИЧНИ ПОЛИЦИЯ НЯМА КАК ДА СЕ СПРАВИ с постоянно навлизащите от всички страни пълчища цигани африканци ислямисти и всякаква измет защото България е разграден двор.И още по-унизителното е една държава като нашата която имаше НАЙ-НЕПРОБИВАМЕТА ГРАНИЦА В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА сега някакъв си ЕВРОПЕЙСКИ ИЗРОД И АМЕРИКАНСКИ ЛАКИЙ като Юнкер ние трябва да му се молим да защители забележете НАШАТА ГРАНИЦА.Уважаеми българи ще видите че ЕВРОПА няма да направи АБСОЛЮТНО НИЩО за защита на нашите граници те ще изпратят някакви охранители тука но с цел да спрат напиращите бежанци тук на наша територия и България ще се напълни с бежанци.Защита на границата означава че НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА Я ПРЕСИЧА ОСВЕН ПРЕЗ КПП но тук те няма да ги спрат

Напиши коментар:


Публикувай