648 0

С прехвърлянето на делата за корупция в спецсъда се заобикаля СГС

Освобождаването на Фарук Бекташ под домашен арест е едно неправилно решение, което създава опасен прецедент, заяви председателят на ВКС

С прехвърлянето на делата за корупция в спецсъда се заобикаля СГС

Прехвърлянето на делата за корупция срещу депутати, министри и магистрати в специализираните наказателни съдилища прилича на заобикаляне на Софийския градски съд (СГС), заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, цитиран от "Правен свят".

"И преди това съм изразявал позицията си по отношение на специализираните наказателни съдилища. Знаете как се създадоха, колко трудно се попълни състава им. И вместо да мислим за това как да се преосмисли структурата на съдилищата и какъв е коефициентът на полезно действие на специализираните наказателни съдилища, се върви в една друга посока – изземване на компетентност от един съд и предоставянето ѝ на друг", каза Панов.

Той посочи, че единият от аргументите, който заслужава сериозна дискусия, е за това, че не се прехвърля компетентност по дадена материя, а дела срещу определени субекти. И отново се върна към необходимостта от анализ на ефективността на спецсъдилищата, чието извършване е заложено в пътната карта за изпълнение на стратегията съдебна реформа.

"ВКС извърши проверки на всички апелативни съдилища. Днес в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще разглеждаме тези за Пловдивския апелативен съд и за Военно-апелативния съд. Именно въз основа на тези анализи, трябва да се направи анализ за дейността на специализираните съдилища - какви очаквания имаше за тяхната дейност и в крайна сметка какви са резултатите до този момент", каза Панов. По думите му преди да се прехвърля компетентност на спецсъдилищата, трябва да бъде обсъдено каква е наложителността от подобна промяна в НПК.

"Винаги трябва да има аргументи, когато се променят законите, особено процесуалните", каза председателят на ВКС, но посочи, че не може да гадае какви са те. Лозан Панов заяви, че му е трудно да отговори защо се заобикаля градският съд, но допълни: "Но не би следвало промените в НПК да целят това в никакъв случай".

Председателят на ВКС коментира и казуса с турския гражданин Фарук Бекташ, който уби двама души в катастрофа, но след това съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд го пусна под домашен арест и той избяга. Панов съобщи, че екип от ВКС извършва проверка и анализ на всички факти и обстоятелства във връзка с това дело. "Доколкото имам информация съдебният акт е отменен от горната инстанция, т.е., тук говорим за един неправилен съдебен акт. Освен, че е неправилен, той имаше и негативни последици за авторитета на съдебната система, тъй като в резултат едно лице, привлечено като обвиняем, избяга от правосъдието", каза Панов.

Той обаче заяви, че случаят има и друг аспект: "Решението създава един опасен прецедент - във всеки един случай да се търси връзка с България чрез един договор за наем, изготвен 3 дни след катастрофата и така да се изведе извод, че няма опасност лицето да се укрие. Ще следим допълнително практиката в тази категория дела по мерки за неотклонение".

Попитан дали ще се търси отговорност от съдия Николова, той посочи, че магистратите неслучайно имат функционален имунитет, за да не може никой, включително и председателят на ВКС, да се бърка в дейността им. "Това е неправилен съдебен акт, който е бил отменен от горната инстанция", каза Панов. Напиши коментар:


Публикувай