912 0

Проверяваме оборудването за АЕЦ „Белене“

Оспорваме лихвата по спрения енергиен проект

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Предстои от българска страна да се направи инспекция на оборудването, произведено от руската компания "Атомстройекспорт". Няма как да платим нещо, преди да сме го видели. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова относно спора с Русия за АЕЦ „Белене“. Тя припомни, че през 2012 г. български експерти са направили седем инспекции, проследени са определени етапи от изграждането на това оборудване.

Не можем да имаме претенции каква да бъде лихвата, ние изразяваме мнение, че размерът на лихвата не е определен така, както трябва да бъде спрямо нашите анализи.

Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова по отношение на лихвата по сумата, която България трябва да плати във връзка с оборудване за АЕЦ "Белене".

Според нас се е получила техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихвата, т .е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума, разкри Петкова.

Решението от къде ще се вземат парите за плащането на двата реактора, построени в Русия, предстои да бъде взето от цялото правителство, след което ще се внесе за обсъждане и от депутатите, каза Петкова.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай