1 194 1

Как БНБ плаща милиони?

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

По-евтини лекарства от 1 януари 2017 година

Лекарствата ще поевтинеят от 1 януари 2017 г., а не както бе предвидено първоначално от 1 септември т.г. Във вторник правителството взе решение за отлагане влизането в сила на два текста от наредбата за цените на лекарствата по предложение на здравния министър Петър Москов.

Отлагането ще даде възможност на търговците и аптеките да се адаптират по-лесно към новите правила за цените и да не се получи липса на медикаменти, обясниха от правителствената пресслужба.

Труд

Проверяват бягството на Фарук Бекташ

Екип от Върховния касационен съд (ВКС) започва проверка по случая с бягството на турския гастарбайтер Фарук Бекташ, който прегази семейство мотористи край Драгоман.

Това обяви днес във ВСС председателят на ВКС Лозан Панов.

Съдия Недялка Николова от Софийския районен съд пусна под домашен арест Бекташ с мотив, че има сключен договор за наем в София и няма опасност да се укрие. Договорът обаче бил сключен 3 дни след катастрофата, непосредствено преди съдебното заседание. Турчинът изчезна безследно веднага след като бе пуснат.

„Съдебният акт е неправилен и създава опасен прецедент”, заяви  Лозан Панов.

Стандарт

Бъчварова: Атаката на Цв. Василев е политическа

Политическа атака. Така вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи внушенията на банкера Цветан Василев, че съществувало нерегламентирано политико-икономическо съдружие между Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов.

"Защо трябва да вярваме на този човек (б.р. Цветан Василев), след като той излъга толкова много българи?", запита Бъчварова в ефира на Нова телевизия. И продължи: "Един човек, който се издирва, не мислите ли, че трябва да дойде в страната си и да даде обяснения."

Вътрешният министър призова Цветан Василев да съдейства на правосъдието и да даде доказателства за думите си. "Ако са толкова съществени тези констатации, той има възможност да ги представи пред прокуратурата и да последват действия", допълни вицепремиерът. Бъчварова изрази увереност, че всички засегнати от спекулациите на укриващия си в Сърбия банкер могат да представят доказателства, че твърденията му са неверни.

 Монитор

310 доктори нападнати за 2,5 години

310 лекари са били нападнати у нас от началото на 2014 година досега. Петдесет от тях са пострадали през 2015 година. Част от медиците са били заплашвани вербално, над други е упражнено физическо насилие, а на трети е счупен инвентарът. Данните са от Центъра за спешна медицинска помощ. За разлика от 2015 година, през 2014 година те са били четири и половина пъти повече – общо 232-а. Според наблюденията на спешните медици случаите са намалели, след като прокуратурата е започнала много по-бързо от преди да повдига обвинения срещу агресивните лица. От началото на 2016 година до 15 юли нападнатите лекари са 28. От тях на 4-има са нанесени материални щети, на 15 са отправени словесни заплахи, а на 9 са налитали на бой. Същевременно са повдигнати 15 досъдебни производства, има една осъдителна присъда.

Сега

Как БНБ плаща милиони?

Скандални нарушения на закона за обществените поръчки освети извършен от Сметната палата одит на БНБ. Докладът показва, че централната банка години наред е разплащала милиони, без да провежда изобщо процедури по закона. Закононарушението е установено за периода януари-декември 2015 г., покрит от одита, но от текстовете става ясно, че проблемът е от поне десетилетие, защото БНБ работи по безсрочни договори с редица свои контрагенти. От 2002 г. насам сключването на безсрочни договори за обществени поръчки е забранено.

Капитал дейли

Няма орязване на евросредства за България

Парите за България за догодина няма да бъдат намалени, потвърдиха от Европейската комисия пред "Капитал". Вчера Reuters съобщи, че бюджетът на ЕС за догодина предвижда намаляване на фондовете за най-бедните региони и увеличаване на парите за миграция, сигурност и растеж. Тъй като повечето бедни райони са в Източна Европа и няколко от тях са в България, новината очевидно предизвика бурен интерес. Ситуацията обаче е по-различна от представената.

Като начало, намаляване на разполагаемите средства няма. Става въпрос за решение на Европейския съвет (събранието на 28-те страни-членки), който е коригирал предложената още през юли от Комисията бюджетна рамка. В нея (както се вижда в таблицата), наистина се намаляват предвидените плащания за регионалните и кохезионни фондове (които покриват почти всичко без земеделие) през 2017 г. от 48.8 млрд. евро на 37.1 млрд. евро.

Дума

Борисов даде псевдоподкрепа за Бокова

Бойко Борисов обяви вчера, че Ирина Бокова остава в състезанието за ООН "до гласуването на 26 септември", с нелеп монолог за псевдоподкрепа. Това стана в началото на заседанието на кабинета, на което се очакваше Кристалина Георгиева да бъде номинирана като втори български кандидат.

Междувременно стана ясно, че още в края на миналата седмица премиерът е привикал от чужбина Иван Кръстев за съвети как да излезе от кашата. Според запознати Кръстев е един от най-активно лансиращите Георгиева като български кандидат.

До късно вечерта в понеделник в МС са вървяли трескави обсъждания кога да се обяви Георгиева и как да бъде използвано посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в нейна подкрепа.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Мартин
    Отговор
    1 22:20  15.09.16
    А как Цветан Василев открадна 210 млн. лева и даде 300 млн. лева от парите на вложителите в продънената каца ТВ 7?

Напиши коментар:


Публикувай