787 0

Трети национален Протест за правата на Хората с увреждания

Снимка:
Снимка: "Майко мила"

Трети национален протест за правата на хората с увреждания ще се проведе днес в столицата.

Националното протестно шествие на родителите срещу действащата социална политика ще тръгне от сградата на Народното събрание, ще премине покрай социалното министерство и Министерския съвет.

"Представете си за момент, че не можете да се храните сами, не можете да седнете дори в инвалидна количка сами, не може да направите нищо сами. Мъчно ни е за пенсионерите с 200 лв пенсия, но те поне могат да имат градинка, могат да следят промоциите в големите хипермаркети и да си купят нещо. Те могат да отидат сами до тоалетната. Представете си за момент, че за всяко ваше действие трябва Някой, който да ви подаде нещо, да ви повдигне на гърба си и да ви премести, дори да е с 50 см. Представете си, че сте на 20. Или на 30. И разполагате с 220 лв. на месец. И за да сте в това състояние, нямате никаква вина. Винаги се стараете да направите най-доброто. Но просто не знаете какво да направите".

В отговор на исканията социалният министър Зорница Русинова анонсира законодателни промени. Те ще увеличат от следващата година помощите за семействата на деца с увреждания. 50 милиона лева допълнително са необходими за целта. Помощта ще е диференцирана: за дете с най-тежки увреждания семейството ще разполага с 930 лева месечно, за увреждане между 50 и 70 на сто – 450 лева, а с под 50 процента увреждане 350 лева помощ. Средствата, както и досега, няма да зависят от доходите. Семействата сами ще решават как да изразходват парите.

 Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай