1 448 1

Майки на деца с увреждания протестираха пред Народното събрание

Протестиращите искат постоянно заплащане и регистър на хората с увреждания

Майки на деца с увреждания протестираха пред Народното събрание
Снимки: БТА

Майки с деца от цялата страна излязоха на протест пред Народното събрание. Събитието се състоя, въпреки решението на правителството да увеличи помощите за болни деца.

Вчера социалният министър Зорница Русинова анонсира законодателни промени от следващата година. Те включват увеличение на  помощите за семействата на деца с увреждания. Помощта ще е диференцирана: за дете с най-тежки увреждания семейството ще разполага с 930 лева месечно, за увреждане между 50 и 70 на сто – 450 лева, а с под 50% увреждане 350 лева помощ. Средствата, както и досега, няма да зависят от доходите. Промяната ще струва на бюджета допълнителни 50 млн. лева.

Протестиращите не са доволни от промяната. Те настояват за постоянно заплащане в размер на минималната работна заплата и регистър на хората с увреждания.

Майките недоволстват, че неотдавна някои общини намалиха парите за болните деца. Като ответна мярка им беше отпуснато работно облекло. С него личните асистенти, в повечето случаи майки на деца с увреждания, трябва да се грижат за тях през отпуснатите им платени часове. Родителите обаче категорично не приемат това решение. „Не искаме работно облекло“ и „Спрете да се гаврите с нас“, се чете на издигнатите плакати пред парламента. Протестиращите поставиха срок от един месец за изпълнения на исканията им. В противен случай ще започнат гладни стачки и протести пред сградата на правителството

При протестиращите дойдоха министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателят на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова. Русинова припомни, че правителството вече е предприело мерки, които са в полза на децата. 

Следващите стъпки ще са свързани с осигуряване на повече дневни центрове не само за деца, но и за хората с увреждания над 18 години, обясни тя. Предвижда се в следващите години да се отворят около 500 дневни и седмични центрове по линия на европейските средства.

По-рано днес към протеста се присъединиха депутатите от БСП. Те напуснаха пленарната зала в знак на несъгласие срещу колегите си от ГЕРБ. Управляващите отказват разглеждане на предложение на левицата за увеличаване на помощите за децата с увреждания.

Националното черно балонено шествие в София впоследствие се придвижи от сградата на Народното събрание към Министерски съвет и Министерството на труда и социалната политика.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • С ВЕЛИНОВА
    Отговор
    1 18:20  14.09.16
    Поне в София има поне 2 центара за хора увреждание но там не ноже без придружител

Напиши коментар:


Публикувай