984 1

Агресивността при децата е станала по-жестока

Нараснал е делът на т. нар. индиректна агресия – смазване на човека психически чрез интернет, каза Росен Йорданов

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Скандален видеоклип на агресия между тийнейджъри разбуни духовете в социалните мрежи. На видеото момиче, което видимо е непълнолетно, е ритано в главата и е принудено да се съблече голо.

Психологът Росен Йорданов коментира по bTV че освен обичайните фактори за такова поведение, свързани с възрастта и желанието да се покажеш като готин, друг фактор е и изобилието от образци, които тези деца имат пред себе си.

„Не са виновни децата, виновни са децата във възрастните. Те на практика нямат зрелостта да показват модели, които са модели на поведение и утвърждаване. Агресията е свързана с утвърждаването най-вече.

Клипът завършва с голото момиче и с думите: „Нали знаеш, че това отива във „Фейсбук” и то наистина отива във „Фейсбук”.

Агресивността не е нараснала толкова, колкото ни се вижда, но е станала по-жестока, формите й и на физическа, и на вербална проява. Нараснал е дялът на т. нар. индиректна агресия – използването на оклеветяване, злонамерени коментари, смазване на човека психически чрез интернет и социалните мрежи, каза психологът.

Той допълни, че нашето време е такова, че повечето от тези деца нямат нормалната система на ставане на възрастен – система на инициация, т.е. да минеш някакво предизвикателство и след това обществото да те легитимира като възрастен, както едно време имаше казарма, преди нея си момче, след нея ставаш мъж, за жените - преди да родят са момичета, след това стават жени.

Възмутителното е начинът, по който се случва, и навремето е имало агресия – но демонстративният начин буди тревога, допълни Росен Йорданов.

Гаврата с ученичката, която беше бита и накарана да се съблече гола от свои връстнички, не се случва за първи път, твърди познат на малтретираното момиче. 

"Много пъти съм бил свидетел как я бият и съм се опитвал да я променя", заяви по Нова телевизия ученикът.

"Разстроена е. Чака да започне училище. Ще се оправи", каза семейството на момичето. 

На клипа се вижда, че докато едната побойничка напада момичето, удря я, дърпа я за косата и я поваля на земята, другата снима случващото се с телефон. В края на потресаващото видео ученичките карат жертвата да се съблече чисто гола. 

"В момента в две социални групи се водят разследвания", каза лелята на момичето. 

На полицията е известно кои са ученичките, извършили и заснели гаврата. По случая работи детска педагогическа стая, защото участничките в клипа са малолетни. Родителите са подали жалба. Образувано е досъдебно производство. 

"И в училище, и родителите, и съседите - всички ние някъде бъркаме, за да се стигне до тази агресия", коментира училищният психолог Младен Владимиров.

България


Още по темата

 • Майка: Дъщеря ми не е агресивна

  Майка: Дъщеря ми не е агресивна

  Клип с две шестокласнички, които унижават и бият друго момиче взриви социалните мрежи и предизвика редица сериозни въпроси. Репортер на Нова ...
  16.09.2016
  2 781
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 09:43  15.09.16
  Истината е че и едно време са ставали всякакви ексцесии, само че едно време нямаше телефони с камери, не се ползваше интернет толкова масово и нямаше и електронни медии толкова много. Нещата обикновенно си оставаха в съответното училище в което са се случили, или най-много в колконката на някой местен вестник. Е, може би наличието на всички тези по-горе изброените по някакъв начин стимулира показността и съответно засилва злобата и агресията, но със сигурност подобно поведение винаги го е имало. То си е част от психиката на подрастрващите - по-силните да се налагат над по-слабите, друг е въпроса че трябва да има и възпитание и след определна възраст и самовъзпитание - т.е. сами да могат да преценят как и кога да сложат граница, която да не пристъпват.

Напиши коментар:


Публикувай