717 0

Претенциите ни за 160 млн евро са основателни

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Пакетите помощи за бедните региони, договорени с държавите-членки на ЕС, не се променят. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" евродепутатът от АЛДЕ Искра Михайлова, председател на Комисията за регионална политика в ЕП, по повод предложението EК да намали разходите за най-бедните региони за сметка на повишаване на парите за охрана и сигурност.

В променен Съюз, в променена среда с променени приоритети не можем да продължим със старите инструменти! Трябва да променяме инструментите, но непременно трябва да започнем с това, че или вчерашната реч на г-н Юнкер и първото представяне на ревюто многогодишната финансова рамка показва, че се правят стъпки в посока на промени, но това не са кардинални промени в момента – използват се резерви, използват се възможности, които дава съществуващият бюджет или някакво преразпределение в него, но в никакъв случай не се променят пакетите, договорени с държавите-членки, първо, и второ, не се променя логиката на политиката на сближаване, тъй като тя е основен стълб в общата политика на ЕС.

В коментар за поисканите от Борисов 160 млн. евро. за охрана на границата, тя  припомни заявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ще бъдат изпратени още хора и техника от Фронтекс.

В проекта за преглед и корекции на бюджета има специално заложени средства за това да се изпълнят такъв тип ангажименти – да се подобрят външните граници, да се подобрят техническите конструкции, системите на контрол по границите, координацията и взаимодействието, да се създаде Европейската гранична и брегова охрана…  Аз виждам възможност да бъдат удовлетворени тези абсолютно основателни претенции, които има.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай