831 0

Нова програма и стари учебници

Учителската колегия ще се справи, смята проф. Ангел Петров

Въпреки странния момент да работим по нови учебни програми със стари учебници, вярвам, че учителската колегия ще успее да се справи и то безболезнено. Естествено, всичко е в ръцете на учителя, ръководствата на училищата и във възможността да се прилага на практика  новият закон – в него са наложени много позитивни неща. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" преподавателят от СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Ангел Петров.

Тъй като аз съм автор, съавтор и на учебници, и на учебни помагала, включително за 5-и за 6-и клас, а догодина и 8-и клас ще влиза – това е също елемент от тази уникалност на ситуацията – че ще има учебници за три класа. Отделно за началния етап ще влезе и следващият втори клас, но, издателството, с което аз работя, а и другите колеги от другите издателства, сме подготвили учебни помагала, в които отразяваме новата учебна програма и тези помагала могат да бъдат използвани заедно със старите учебници.

Специално по български език разликите не са чак толкова големи, макар че има и съществени различия. Тези помагала, заедно с новите разпределения, които също сме подготвили, и едни свитъци, които издадохме, с темите, които ги няма в старите учебници, ще бъдат на чина на всеки учител, който работи със съответния учебник.

Някои от новите материали са вече качени на PDF формат в интернет страницата на издателство, така че всички тези ресурси могат да бъдат използвани от учителя, от родителя, от ученика. Основното е учителят да се настрои за нещо нестандартно.

Експертът отчете, че в новата програма по български език са заложени прагматични елементи, а в случая с петокласниците тя е олекотена със 17 теми и се избягва информационното претрупване. Освободените часове са предвидени за практическа работа с езика.Напиши коментар:


Публикувай