721 0

ВСС се противопостави знаковите дела за корупция да преминат в спецсъда

ВСС се противопостави знаковите дела за корупция да преминат в спецсъда

Мнозинството във Висшия съдебен съвет категорично се противопостави на промяната на подсъдността по субект, а не по материя, на специализираните съдилища, каквото предложение направи министерството на правосъдието за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В проекта се предлага делата за подкуп и длъжностни престъпления срещу депутати, министри, магистрати и др. да преминат от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд, съобщава "Правен свят".

Според кадровиците това е в противоречие на Конституцията, защото промяната на подсъдността не е по материя, а по субект и така спецсъдът придобива елементи на извънредност, което е в нарушение на основния закон. Този довод е отбелязан и от Конституционния съд в Решение №10 от 15 ноември 2011 г.

По принцип ВСС даде положително становище по проекта за изменения на НПК, но със забележки, като най-категоричната бе именно за промяната на подсъдността.

Галя Георгиева, която е наказателен съдия, бе единствената, която публично подкрепи тази промяна, но аргументът ѝ бе стъписващ - трябвало "да се наруши монополът на Софийския градски съд". Срещу становището по НПК, изготвено от правната комисия на ВСС, гласуваха Георгиева и Димитър Узунов. Останалите присъстващи 14 членове на съвета го подкрепиха.

Според кадровия орган няма никакви сериозни аргументи, които да налагат промяната на подсъдността.

В мотивите на проекта е отбелязано само, че това се прави заради обществените очаквания и за рационалното използване на спецсъда.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай