1 202 3

Пенсиите растат с 2,4% след преизчислението

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

Пенсиите ще бъдат увеличени през 2017 г. ще е с 2,4%, съобщи управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков в интервю за в. “24 часа”. Това увеличение е заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Процентът е получен по досега действащото швейцарско правило, но самото увеличение ще стане по нов механизъм чрез преизчисление, обясни Петков. От началото на следващата година тежестта на година стаж във формулата за изчисляване на пенсията вече ще е 1,126 вместо досегашните 1,1. Тази тежест ще важи както за новите пенсии, отпускане след 1 януари 2017 г., така и за старите.

Удари школския звънец за 64 ученички в женския затвор

Новата учебна година започна и за 64 лишени от свобода, които изтърпяват наказанията си в единствения у нас женски затвор – сливенския. Шест от тях за първи път ще влязат в учбна стая, защото са записани в 1-ви клас, пише в. "Труд". Преди директорката Мариана Райчева да удари школския звънец ученичките изнесоха концерт, посрещнаха знамето на училището си „Аргира Жечкова”, тържествено бе издигнат националния флаг, имаше и гълъби в небето.

850 лева данък такси в София, в Бургас с петдесетачка отгоре

850 лева годишен данък ще плащат превозвачите за всяко такси в София и Варна, с петдесетачка отгоре пък ще е налогът в Бургас. Това предвижда промяна в Наредбата за местните данъци и такси в столицата, след като през април влезе в сила новият данък върху таксиметров превоз на пътници, пише в. "Монитор". Всяка община трябва да определи сама размера му между 300 и 1000 лева всяка година до 30 октомври. За тази година обаче този срок е 30 септември.

Отпаднаха ограниченията за страната ни в търговията на мляко и месо

Европейската комисия отменя наложените на България ограничения за търговия с охладено месо и мляко, наложени на страната ни заради болестта заразен нодуларен дерматит (ЗНД). Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, пише в. "Дума". Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения, може да се търгуват мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни. Когато млякото е предназначено за хранене на животни, условието е да преминало термична преработка, за да се намали рискът от евентуално предаване на вируса на болестта.

Нинова: Повече знания днес, означават по-добра реализация утре

"Да е честит първият учебен ден на българските учители, родители и деца! Скъпи учители, в трудни условия вие продължавате да отстоявате своята кауза да образовате и възпитавате младите хора. Приемете нашата почит за родолюбието и всеотдайността си. Уважаеми родители, бъдете съпричастни в грижата за вашите наследници. Мили деца, пожелавам ви здраве и любознателност. Повече знания днес, означават по-добра реализация утре. На добър час и сполука". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която откри учебната година в Основно училище "Константин Костенечки", с. Костенец, съобщи в. "Стандарт". Заедно с кмета на община Костенец Радостин Радев подариха книги на първокласници.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • xxx
  Отговор
  1 07:05  16.09.16
  Стискайте зъби за на година 2,7% не са малко пари.Този които получава 2000лв. пенсия ще е добре.Средна минимална пенсия 130 лв. ,анормалната около 2000лв. , така също и със заплатите... Може да се говори за това,тогава когато депутатите вземат 1м.депутатска ,а другият да е нормална..... Така можем да говорим за минимална работна заплата.С пенсиите е също. Благодаря за вниманието!!
 • Фронто
  Отговор
  2 07:20  16.09.16
  Пенсиите!? При кого отиват? Попаднах на в.'Клуб100'. На първа страница,с най_едрия шрифт,с явното съучастие на редакцията ... Моля прочетете! И пенсионерте да прочетат,и тези които'дават'пенсиите да прочетат,и НС приело някакви декларации за нещо си да прчете. П р о к у р о р да чете!Четете хора,четете и реагирайте _ тласкат България на някъде!
 • ВайВай
  Отговор
  3 09:01  16.09.16
  А цените растат двойно, тройно и петорно...

Напиши коментар:


Публикувай