1 126 1

България поиска спешно пари от ЕК за бежанците

Средствата са за обновяване на техническото оборудване, използвано за контрол на външните ни граници

Снимки: БТА
Снимки: БТА

България изпрати официално искане до ЕК за предоставяне на спешна финансова помощ за овладяване на миграционния натиск

Във връзка с миграционната обстановка по българо-турската граница и продължаващия засилен миграционен натиск, Министерството на вътрешните работи на България е изпратило до ЕК пет проекта с искане за финансиране по Механизма за спешна помощ от фонд „Вътрешна сигурност“ и фонд „Убежище, миграция и интеграция“, съобщават от МВР. 

Проектите са на обща стойност 160 млн. евро и са насочени към обновяване на техническото оборудване, използвано за осъществяване на граничен контрол на българските външни граници; разширяване на възможностите за интегрирано наблюдение и модернизиране на комуникационните и информационни системи по външните граници на България; укрепване на националния капацитет на страната в областта на убежището и миграцията.

Исканото финансиране по фонд „Вътрешна сигурност“ е за предоставяне на специализирано оборудване и превозни средства за засилване на капацитета за наблюдение и извършване на проверки на външните граници, както и за модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни системи. 

Мерките, предвидени за финансиране по фонд „Убежище, миграция и интеграция“, са насочени за центровете за временно настаняване и предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на основните нужди на лица, търсещи международна закрила, както и подпомагане на доброволното връщане. 

Новината предизвика реакциите на родните политически партии. „Искането на помощ от ЕС за България е правилно действие от страна на премира и на вътрешния министър, но за съжаление много закъсняло”. Това заяви депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов пред медиите в НС. По думите му, ако българската държава е имала подобна активна позиция, още по време на събитията край Лампедуза, нещата биха били много по-различни.

От Патриотичния фронт настояха категорично Министерският съвет на Република България да постави остро и незабавно пред ЕК и Съвета на Европейския съюз въпроса за нова европейска политика на отблъскване на нелегалните имигранти от нашата граница, която е и външна граница на ЕС.

Съпредседателят на Патриотите Красимир Каракачанов поиска и незабавна промяна на Дъблинските регламенти. Според ПФ основният въпрос пред Европа е да гарантира сигурността на своите граждани.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 14:07  16.09.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай