893 1

Първанов: Калфин е най-добрият държавник, с когото разполага България

Първанов: Калфин е най-добрият държавник, с когото разполага България
Венцислав Михайлов

Ще спечелим изборите със силна фигура. Ивайло Калфин е най-добрият държавник, с когото разполага България. Това заяви в ефира на бТВ лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Той бе категоричен, че разпиляването на левицата преди изборите и изобщо е в ущърб на България. И затова АБВ е направила всичко възможно на тези избори лявото политическо пространство да бъде обединено.

Във връзка с темата Първанов отговори и на въпрос, свързан с това какво е довело до провал на преговорите с БСП. „Всичко, което поискаха от „Позитано“, което поиска госпожа Нинова, стана. Кандидатът бе техен, формулата бе тяхна. Защо нещата не се получиха аз не мога да кажа. Аз бях дълбоко изненадан, аз научих от медиите, че те разтурят, провалят преговорния процес. Което за мен си влиза и в разбирането „Съюзници-разбойници“. Причината е външна, тя не е в партия БСП, защото там над 50 процента гласуваха за коалиция. Това не е интересът на двете партии, не е интересът на левицата, не е в интерес на България дори, една такава разпиляна левица“.

„Ние не сме поискали нищо. По време на преговорния процес ние дори изтеглихме нашите кандидатури. Не коментирам моята кандидатура. Изтеглихме тази на Ивайло Калфин, който за мен е най-добрият. Твърдя, че той притежава качествата да бъде най –добрият президент на България от всички кандидати, обявени и тези, чиито имена ще чуем тези дни“.

„Ние смятахме, че можем да спечелим изборите със силна коалиция. Сега след като това не се случи, ще се опитаме да ги спечелим със силна кандидатура. Ивайло Калфин е най-добрият ни държавник. Той беше и най-добрият ни евродепутат и това не е наша самооценка“, заяви Първанов.

Георги Първанов посочи още, че една от основните цели на АБВ и нейните партньори, е промяна на модела на управление „Плевнелиев“. Моделът на посочения президент. По думите му една от най-големите грешки на настоящия държавен глава е това, че не изпълнява ролята си на обединител на нацията. „Най-тежкият му грях е например, че разделяше нацията през цялото време. На красиви, умни и добри, и на останалите. Най-тежкият му грях може да бъде, разбира се, и външната му политика, която беше незаслужено провокативна към едни, в това число и към Русия. Тежък негов грях също е и това , че ние от лидер на Балканите , какъвто бяхме на времето, сега сме незабележими в този регион“.

Лидерът на АБВ коментира и спирането на големите енергийни проекти. По думите му България е загубила десетки милиарда лева инвестиции и печалба, а вина за тези провали носят няколко поредни правителства. „Печалбата от реализацията на тези проекти щеше да бъде огромна и това е може би най-голямата загуба за българския преход. Най-голямото престъпление, мога да кажа“.

В заключение Първанов бе призован за мнение и по темата с трусовете около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. „Самото противоречиво говорене на правителството, самото съмнение, което те изразяват по медиите и на своите заседания и го насочват към света, то обезценява кандидатурата на Бокова, намалява нейните шансове. Това е безумно! Казвам Ви, няма такава външна политика! И трябва да си понесат последиците тези, които правят тази външна политика. Преди всичко външният министър и някои от посланиците, които отговарят в тези страни“.

„Никакъв шанс няма Кристалина Георгиева. Изобщо, има ли длъжност за която Кристалина да не е кандидатствала ?Това с нейната номинация ми се струва много несериозно“

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 6666
    Отговор
    1 14:09  17.09.16
    Геца , скрй се някъде в Пернишко.Тато не можа да ни направи 16 та. република на СССР та ти ли ще успееш.

Напиши коментар:


Публикувай