17 Септември, 2016 18:30 2 744 2

До 5000 лв. само в брой

  • доходи-
  • плащане-
  • данъци

Новост е и възможността получателите на доходите да направят справка за това какви доходи са получили въз основа на информацията, подадена от платците

До 5000 лв. само в брой - 1

Плащанията в брой ще бъдат ограничени до 5000 лева от догодина. Това става ясно от публикуваните късно в петък предложения на Министерството на финансите (МФ) за промени в данъчното законодателство през 2017 г. Проектът е за промени в Закона за акцизите, но, както често се случва, немалко от съществените корекции се въвеждат с промени на други закони чрез преходните и заключителни разпоредби.
Една от съществените промени, макар и трудно изпълнима на практика, е да се дава отстъпка за плащания по банков път (и/или с карта). Според МФ ще има възможност да се ползва данъчно облекчение в размер на 1 на сто от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лв., ако над 80 от доходите, получени по банков път, са използвани от лицето за направени през годината разходи, платени по банков път. Прилагането на това облекчение ще бъде доста трудно, още повече, когато има плащания към чужбина или през чужд посредник.
Годишната данъчна декларация по Закона за доходите на физическите лица ще се подава само по електронен път за доходите, придобити след 01.01.2017 г., т.е. при подаването на декларацията за 2017 г., което трябва да стане през 2018 г. За доходите от тази година остава отстъпката от данъка за подадена онлайн декларация до 31 март 2017 г., но тя е ограничена до 1000 лева. Мотивът на финансовото министерство е, че с тази отстъпка сега се избягва плащането на сериозни суми.
Намаляването на прага за кешовите плащания, както и през миналата година, се обосновава с международната практика. МФ опита да приложи това и преди една година, но успя само да свали ограничението до 10 000 лева, пише economix.bg.
Декларацията по чл. 55 – от предприятията, които изплащат доходи, ще се подава по електронен път след 1 януари 2017 г. Само когато тази декларация се подава от получателя – физическо лице, електронизацията настъпва след 2018 г. Такива декларации лицата получатели на доходи подават тримесечно - например за доходите от лихви по банкови сметки в чужбина. Друга промяна по отношение на тях е, че от догодина декларацията по чл. 55 във връзка с чл. 38 ще се подава веднъж годишно.
Декларациите на физическите лица вече се подават, освен с електронен подпис, само с ПИК, който се издава безплатно. Възможно е новият режим да създаде ниша за консултанти, които да подават декларациите след еднократно упълномощаване и нотариална заверка.
Декларациите по образец по Закона за корпоративното облагане ще се подават задължително по електронен път с електронен подпис.
Новост е и възможността получателите на доходите да направят справка за това какви доходи са получили въз основа на информацията, подадена от платците. Това е удобство за хората, които получават малки суми – хонорари, финансови приходи и подобни, от много на брой източници. Има и облекчения за декларирането на данъка на починали лица от наследниците им, за което досега се налагаше да се прави ревизия.
След като през миналата година преразгледа графика за поскъпване на цигарите, така че да позволи по-слабо поскъпване на евтините цигари, сега МФ прави обратен завой. Проектът за промени в закона за акцизите връща стария (по-висок) специфичен акциз, който се начислява на 1000 къса и удря по-силно евтините цигари. Докато в средносрочната програма бе записано, че догодина специфичният акциз ще бъде 70 лв. на 1000 къса, а пропорционалният – 40 на сто, сега проектът предвижда специфичният акциз от 1 януари 2017 г. да стане 101 лева, а пропорционалният – 27 на сто от продажната цена. Тоест скъпите цигари ще поскъпнат по-малко. Облекчава се и режимът за продажба на цигари от подвижни обекти, което се аргументира с достъпа до по-слабо населени места.
Затваря се една вратичка за данъчните облекчения за застраховане. През тази година бе възможно да се ползват данъчни облекчения и за застраховка Живот с връщане на премии, тоест за закупуване на застраховка за един месец, при която сумата се възстановява.
Положително решение е, че ще отпадне облагането на ученическите награди с еднократен данък.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 антика

    1 0 Отговор
    Това ли наричат "демокрация"? Ако е да, занчи не е демокрация, а мафиотска диктатура! Ако е не, значи политиците до един лъжат, чес ме демокрация и аслужават заради това - СМЪРТ! Тогава защо изобщо са живи и на пост и пари ???????????????????????????????? Господи изпарти един астероид моля те и изтрепи тая сган крадлива ив редна, защото не е живот за хора вече тук! То и отдавна не е. като ще страдаме им рем от тия поне да заличим и тях наведнъж! Плийс, татко, ако не си глух и си на небето или четеш статии, плийс! Тая сган вредна на власт от десетилетия не трябва да оцелеее ни унуците им дори! Стига ни ад! По-добре смърт, отколкото кучешки живот! Поне затова се бореха древните българи, впрочем и Левски и Ботев, които тия маскари размахват като знамена, но постоянно подиграват с дела. Плийс!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове