1 595 0

Нова ниша в износа

Преглед на печата

Нова ниша в износа
Стефанаки Йоанис

24 часа

Плащаме 400 млн. евро за АЕЦ Белене

Енергийният министър Теменужка Петкова потвърди, че до края на годината България ще погаси 400 милиона евро от дълга си към „Росатом” по международното арбитражно решение за АЕЦ „Белене”.

Петкова каза, че БЕХ и НЕК в момента не разполагат с тези средства и се обмислят различни възможни варианти за погасяването на задължението. След плащането на основната част ще се търси отново споразумение за останалите две вноски, допълни тя.

Труд

80 бона вади ловец на трюфели за година

Някои кулинарни специалисти твърдят, че трюфелът е храната на боговете. За други е мистичен вкус, който няма заместител. За трети този вид гъба е изискано блюдо, предназначено за най-богатите. Истината е, че днес трюфелът е начин на препитание за десетки хиляди българи, а находища с чудатата гъба изникват дори в домовете на хората.

Стандарт

Рекорден ръст в износа на алкохол

5,76 млн. литра спиртни напитки са изнесени от България за страните от ЕС за периода януари-август 2016 г. Това е с 25% повече от износа за цялата 2015 г. Данните за износа на спиртни напитки и вино са посочени в писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Стефан Кенов. За страните извън ЕС до август са изнесени 2,61 млн. литра български алкохол, което е с 18,73% повече от експорта за цялата 2015 г.

Сред страните от ЕС най-много български алкохол пият в Румъния. За северната ни съседка от януари до август са изнесени 4,37 млн. литра спиртни напитки, което е ръст с 47,73% спрямо експорта за цялата 2015 г.

 Монитор

Данъчните декларации само онлайн от 2018 г.

От 2018 г. данъчните декларации за физическите лица задължително ще се подават по електронен път. Това е записано в проекта за промени в данъчното законодателство, публикуван на сайта на Министерството на финансите, уточняват от в. „Монитор”.

За фирмите задължението ще важи от догодина. Електронното подаване на данъчните декларации може да се осъществява и сега чрез безплатния персонален идентификационен код, издаван от приходната агенция или чрез електронен подпис. От приходната агенция всяка година отчитат нарастващ брой на декларациите, подадени по интернет, защото това пести време и предпазва от грешки. Идеята на министерството е от 2018 г. всички да подаваме декларациите си по интернет, а догодина да е времето, в което може да се сдобием с код, ако не притежаваме вече такъв.

България


Напиши коментар:


Публикувай