883 0

Бойко Ноев: България не трябва да се отказва от Шенген

Стефанаки Йоанис

България не трябва да се отказва от Шенген, за нас особено след Брекзит политическото членство в Шенген трябва да бъде приоритет, обратното би ни оставило в една лоша периферия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев.

МВР не може да се справи с всички проблеми на националната сигурност. На армията трябва да се възложи отговорността за граничната зона между България и Турция. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в предаването „Неделя 150“.

Той контрира, че армията може да направи това от утре, с организирана структура като армията това може да се направи бързо, а как ще се използват интегрираните системи на МВР е технически въпрос. Българското правителство трябва да издаде на армията политическа заповед да охранява границата като на война, категоричен бе Ноев.

За около 100 млн. лева годишно армията ще „запечати“ границата. МВР не може да реши проблема с охраната на границата, това е очевидно за всички. Натискът няма да престане, натискът е огромен. Милиарди натискат българската граница, ние се надяваме, че със 160 млн. решаваме проблема. Проспахме две години и европейската политическа отговорност от това проспиване ясно се вижда, заключи Бойко Ноев. 

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев призна, че бежанските центрове са препълнени, а споразумението с Турция за реадмисия не се изпълнява.

Гунев уточни, че 270 км граница сега се охраняват от близо 3 хиляди души, а служителите на „Фронтекс“ в момента са близо 140. Той оцени срещата на върха на ЕС в Братислава като успешна за България заради признаването на важността да се охраняват външните граници като интегрален елемент от мигрантската политика.

България


Напиши коментар:


Публикувай