650 8

Плевнелиев: Ще продължавам да работя за стабилност

Снимка: БТА
Снимка: БТА

Независимо от резултата на изборите за президент и вицепрезидент на 6 ноември, надявам се, че България ще бъде стабилна и ще успее да се подготви добре за предизвикателствата, свързани с председателството на Европейския съюз от януари 2018 г. „За шест месеца България ще бъде центърът на голямата политика в Европа. В София ще бъде концентриран дебатът, но и вземането на отговорни решения за бъдещето на ЕС в условията на рекорден брой кризи, заяви президентът Росен Плевнелиев пред българи в Ню Йорк, където пристигна на работно посещение за участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

„Като държавен глава съм работил и ще продължавам да работя за стабилност. Надявам се президентските избори да спомогнат за това гражданите да получат широко представителство. Всеки кандидат трябва да излезе и да каже как смята да помогне на страната ни да върви напред“, коментира президентът по повод предстоящия национален вот.

Държавният глава призова сънародниците ни да упражнят правото си на глас на изборите за президент и вицепрезидент. „А президентът, за да служи на българите, където и да са те по света, е добре да получи гласа на сънародниците зад граница. Тогава ще можете да изисквате от него“, обърна се държавният глава към българската общност в Ню Йорк.

Пред сънародниците ни президентът Росен Плевнелиев припомни, че работата с българите по света е кауза на Президентската институция. „В нелеки ситуации отстоявах изборните права на българите в чужбина. Инициирах референдум, който изцяло беше в интерес на българите по света – вие трябва да имате правото да формирате своята Родина и да задавате дневния ред. Това може да стане само с електронно гласуване“, подчерта държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че никога досега България не е била толкова активна във външополитически план и получава подобаващо признание за това. Само в рамките на 2016 г. се очаква над 25 държавни глави да посетят страната ни, която е значим фактор както в региона на Балканите, така и в Европейския съюз. „Винаги, където и да съм по света, първите ми срещи са били с нашите сънародници“, припомни държавният глава, който за пета поредна година бе гост на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк.

„Битката на България за най-високия пост на планената – позицията на генералния секретар на ООН – е изключително трудна и към момента е непредсказуема. Имаме достоен кандидат и го подкрепяме в тази най-трудна надпревара“, заяви още президентът пред представителите на българската общност.

Пред сънародниците ни в Ню Йорк държавният глава отчете като изпълнен един от основните си ангажименти – да не изпраща посланици на България зад граница, които са били сътрудници на комунистическите тайни служби.

Росен Плевнелиев открои също така стратегическото партньорство между Република България и Съединените щати и посочи напредъка в дейността на съвместните работни групи между двете страни по ключови приоритети, сред които са енергетиката, отбраната и върховенството на закона.

До 23 септември ще продължи визитата на президента Росен Плевнелиев в САЩ. В централата на ООН в Ню Йорк българският държавен глава ще вземе участие в събития на високо равнище, като акценти на дискусиите ще бъдат въпроси на миграцията, хуманитарните дейности, Дневният ред за развитие до 2030 година. Президентът ще проведе и редица двустранни разговори със свои колеги.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 10:34  19.09.16
  "да не изпраща посланици на България зад граница, които са били сътрудници на комунистическите тайни служби." - а такива като него, сътрудници на явните комунистически служби, може ли?
 • некойси
  Отговор
  2 10:35  19.09.16
  Абе какво работиш бе малко сиво човече, подаващо се от джоба на ББ.
 • хаха
  Отговор
  3 10:55  19.09.16
  Ами досега какво прави?
 • Трол
  Отговор
  4 11:05  19.09.16
  Готви се за службичка в НАТО.

 • Уууууу
  Отговор
  5 11:15  19.09.16
  Колко самодоволна Муцуна пери Магарето на Борисов...
 • Чао
  Отговор
  6 13:12  19.09.16
  Айде аут.Марешки президент.
 • 909 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  7 15:35  19.09.16
  Най-добре да работиш във някой WC !!!
 • хахахахахахахахаха
  Отговор
  8 16:37  19.09.16
  Може ли тая ШУШУМИГА да е Президент?! Виждам го като прекрасен салонен управител! Ще му отива и на стойката и на визията.

Напиши коментар:


Публикувай