836 0

Вече и 12-годишните взимат леки наркотици

Възрастовата граница пада драстично, заяви Младен Младенов

Вече и 12-годишните взимат леки наркотици
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

Според статистиката възрастта, в която децата започват да употребяват наркотици, намалява драстично. Това заяви по БНТ директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов.

От Министерството на вътрешните работи признават, че на ден в столицата задържат от 5 до 10 дребни дилъри. А от началото на годината са открити над 11 оранжерии, изградени в специално приспособени за целта жилища. Според Младен Маринов по-перспективно е децата да бъдат запознавани още от ранна детска възраст с опасността от употребата на наркотични вещества.

"Някои наркотици стават много достъпни - марихуана и трева, това е най-достъпният наркотик в момента и целите са точно ученици. Лошото е, че спада и възрастта на учениците, които посягат към тези треви. Голяма част от тях дори не знаят, че това е опасно и забранено. За съжаление е така - спада възрастта до под 12 години. Има случаи, когато самите ученици предлагат на съучениците си цигара. Зависи от количеството, с което е хванат. Според закона има случаи, когато количеството е малко и не може да се приложи наказателна отговорност. Но проблемът е, че трябва да се разяснява, което и ние правим. Има обучени служители със съответните материали и презентации, които ежедневно ходят по училищата и информират учениците как изглеждат самите наркотици, до какво води тяхната употреба... Има сериозен интерес към тази дейност и голяма част от учениците наистина разбират проблема. Има и една част от тях, които целенасочено търсят употребата на наркотици", разказа Младенов.

Последния месец ежедневно се следи темата за задържани нелегални мигранти, сравнено с миналата година имаме 40% спад на незаконно пребиваващите лица на територията на столицата. Ежедневно се установяват между 30-40 лица, обясни още той.

Стараем се да поддържаме поносимо ниво на обществен ред, каза още Маринов.

Има тенденция да се търси бързина, мигрантите остават у нас по 1-2 вечери и после се търси опит да бъдат транспортирани от каналджии зад граница. Все повече нелегални мигранти избират за престой у нас квартири в крайните квартали на столица, а не както досега - хостели в центъра.

България

Напиши коментар:


Публикувай