789 0

Манолова похвали Горанов за падането на ДДС върху дарените храни

Манолова похвали Горанов за падането на ДДС върху дарените храни

Промени в данъчни закони са невъзможни без разбирането от страна на финансовия министър. Това, което Владислав Горанов направи за гладните хора в България е неоценимо. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова, на брифинг във връзка с освобождаването от начисляване на ДДС върху дарени храни. 

„Това е кауза, за която се водят битки повече от 10 години“, подчерта Манолова. Тя благодари на народните представители, които са подкрепили текстовете за промени в Закона. 

„В кампанията бяхме рамо до рамо с хранителния бранш, Хранителната банка, Министерство на земеделието и храните, БЧК. Мисля, че днес постигнахме едни добри решения", подчерта тя. „Нашата задача беше, през изминалите седмици да разработим текстове, които да рамкират процедурата по хранително банкиране. През Менда Стоянова се надяваме тези текстове да стигнат до депутатите и да бъдат гласувани в техния окончателен вид“, обясни омбудсманът. 

„Те са в посока засилване на контрола – превантивен и последващ, затова да не се злоупотребява с ДДС. Има ясно текстове за хранителното банкиране, кои ще могат да посредничат при даряването на храни и ясни правила, които да направят публичен и прозрачен този важен процес. Много е важна тази работна среща и залагам много на нея“, обясни националният омбудсман.

„В следващите седмици искаме да организираме обществена трапезария с храни от обществени ресторанти“, добави Манолова.

Между 7 и 8 млн. лева са оценките за потенциална загуба при достигането на половин процент оборот на храни, което е допустимо за бюджета, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му контролът на качеството на храните ще се запази, както и досега. „Няма да има промяна и компромис по отношение на качеството“, пкатегоричен бе Горанов. Той обясни, че министърът на здравеопазването и министърът на земеделието и храните в списък ще определят кои храни могат да са обект на дарение, и в какъв срок преди окончателния срок на годност могат да бъдат дарявани. 

Министър Горанов представи накратко механизмът, който ще бъде предложен на народните представители. Предвижда се министърът на здравеопазването заедно с министъра на земеделието и храните да определят списък на това кои храни могат да бъдат дарявани и в какъв срок. Хранителната банка ще получава даренията и ще ги разпределя на тези, които имат най-голяма нужда – а това ще се регламентира от министъра на труда и социалната политика в специален списък на институциите и социалните заведения.


Още по темата

 • Йордан Матеев: Пет твърдения за ДДС за дарените храни

  Йордан Матеев: Пет твърдения за ДДС за дарените храни

  Около подкрепените единодушно в парламента на първо четене промени в Закона за ДДС, с които се премахна ДДС върху даренията на храни с изтичащ срок ...
  10.09.2016
  936
  0
 • Без ДДС за дарените храни

  Без ДДС за дарените храни

  ДДС при дарения на храни, чийто срок на годност изтича ще отпада. Това реши на първо четене Народното събрание. Според Реформаторския блок, които ...
  7.09.2016
  666
  0

Напиши коментар:


Публикувай