1 330 3

Темата за президент от турски произход показва липса на предразсъдъци

Опитът да се смени номинацията на България за генерален секретар на ООН е абсурд

Темата за президент от турски произход показва липса на предразсъдъци
Снимка: БТА
Калина Петрова

Дори завъртането на идеята за президент от турски произход показва липсата на предразсъдъци. Този коментар направи бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който бе домакин на кръгла маса, посветена на извънредното законодателство за справяне с тероризма и въведеното задължително гласуване, съобщи БНР. Тя се проведе в двореца "Врана" и събра конституционалисти, бивши депутати и експерти по сигурността.

Опитът да се смени номинацията на България за генерален секретар на ООН - Кристалина Георгиева да замести Ирина Бокова, е резил и абсурд, според бившия премиер. България трябва на всяка цена да подкрепи един кандидат, от началото до успешния финал - категоричен е Сакскобургготски.

Наблюдавайки, с опита, който имам в международните кръгове и политика, на всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат и то от началото до успешния момент. Мисля, че това е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали. Да се надяваме, че това няма да  навреди на тази кандидатура.

Симеон Сакскобургготски заяви, че Европа има сили за справяне с бежанската криза. Според него вместо да се паникьосва публиката с всевъзможни апокалиптични сценарии, трябва да се помисли какво може да се направи на практика и как страните да се справят с мигрантския натиск. 

За Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието в кабинета на Пламен Орешарски, основният въпрос е дали сигурността ни гарантира свободата или свободата ни гарантира сигурност.

Бившият главен секретар на МВР и експерт по национална сигурност проф. Николай Радулов е на мнение, че трябва да сме много внимателни с подобно извънредно законодателство:

Когато има някакъв проблем, вместо да преценим дали се изпълняват законите, които сега позволяват да се борим, т.е. съществуващият инструментариум, ние решаваме, че е най-добре да направим един нов закон. Този закон е демонстрация на това как правим нещо ново, преди да сме разбрали дали старото върши работа, а то върши работа.

Приетите промени в изборното законодателство, които ни задължават да гласуваме и сме заплашени от санкция, ако не сторим това, ще донесат и ползи, и негативи, подчерта конституционалистът проф. Емилия Друмева.

Бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков изтъкна:

Най-много ме притеснява санкцията, която беше въведена – който два пъти не гласува без уважителна причина, да бъде заличен от списъците. За мен това е нещо съвършено недопустимо. Никое демократично общество не си го е позволявало и ще бъда много изненадан, ако Конституционният съд в тази част не отмени закона. 

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • HITRECA
  Отговор
  1 22:42  19.09.16
  ABE TOQ BRASNATATA GLAVA NEE LI TOQ USH CARQ DETO SEE KRIESHE TAM DALECHE OTNARODA TOI SE BESHE SKRIL, PUSNETE SIPESENTA NA PANKO EVALA BE JIVKOV. I MEJDO DRYGOTO TOVA GLASUVANE ZADALJITELNO E GLUPAVA RABOTA AZ PREDPOCHITAM DAME SANKCIONIRAT OT KOLKOTO DA GLASUVAM ZA LAAAAPAAACHIII. I SAMO DA KAJJA NA PLESHIVECA BURGOSKI CHE NEE PRAV S TOVA CHE DA PODKREPIM KANDIDATA OTNACHALO DO KRAI ZASHTOTO AKO TOI GRESHI NEMOJE I NIE DA GRESHIM I DA PRODALJIM DA SMME GLUPAVI. NADQVAM SE BURGER DASI MI CHEL KOMENTARA I DA SI RAZBRAL CHE NQMASHE POLZA OT TEB DORI I ZA KRAVAR NE STAVASH...
 • Тодоров
  Отговор
  2 09:18  20.09.16
  А дали е била засегната темата за хазарта и политическия "комар".
 • Тодоров
  Отговор
  3 09:19  20.09.16
  А дали е била засегната темата за хазарта и политическия "комар".

Напиши коментар:


Публикувай