1 130 1

Президентът да назначава и уволнява главния прокурор

Реално стартиране на конституционна реформа е ангажиментът на кандидатпрезидентската двойка на Движение 21. Това обяви пред БНТ кандидатът за президент и лидер на партията Татяна Дончева.

Тя предлага да се започне най-напред с изработване на макета на Конституцията в нов вид, който обществото да може да види и да прецени.

"В момента ние сме изправени пред ситуацията да няма кой да предложи макета и хората да казват за какво ни е това. Това, което искаме е ключово и което даваме като пример, е президентът да назначава и уволнява главния прокурор и да носи отговорност за държавното обвинение", посочи Дончева. 

"Президентът е извън трите власти. Тази идея предпоставя, че съдебната система ще се състои от съда и че Висшият съдебен съвет ще бъде за съдиите и съдебната власт ще се състои от тях, а държавното обвинение ще бъде като ръководител, назначаван и уволняван от президента и на практика това ще бъде фигурата, която се излъчва с пряк избор и която ще носи отговорност пред нацията за това какво прави държавното обвинение. Президентът по този начин ще бъде гарант за вмешателството в прокуратурата", заяви още Татяна Дончева.

Тя каза още, че на този етап като общество и нация ние проблем въобще как да накараме определени партии на статуквото да направят промени, които се вижда, че са нужни. Ето защо идеята ѝ е президентът да стане гарант за тези промени.

"С възможностите на Президенството и експертите си президентът да изработи проекта за промяна в Конституцията, да направи макета, да направи обществено обсъждане в продължителен период от време как това ще работи и с политическите партии да стигне до онова съгласие, че Великото народно събрание е необходимо за премахване на института на Великото народно събрание, което сега е формалната пречка за извършване на всякакви промени, включително в съдебната система, в референдума на Слави Трифонов, във всеки друг референдум и т.н.", каза още Дончева.
 Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 11:30  20.09.16
    Ако това се случи,представям си как Гл.прокурор отива да арестува Президента за нещо,а той пък още щом го зърне и моментално ще го уволни ДИСЦИПЛИНАРНО !

Напиши коментар:


Публикувай