1 482 1

Цветлин Йовчев: Оградите са необходими, но с тях само печелим време

Фокусирането върху мерки, които целят временно ограничаване на потока от бежанци не е достатъчно. Трябва да има ограда по границата, тя е да добре оборудвана технически, но това дава възможност само за печелене на време, през което да се намери цялостно решение на проблема с миграцията. Това мнение изрази в студиото на „Тази сутрин” бившият вътрешен министър и бивш началник на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Този процес на много активна миграция от Африка и Близкия Изток ще продължи – има нарастване на населението, влошаване на условията на живот, на климатичните условия, голяма разлика в социалния статус с това, което е достижимо в Европа”, посочи той и допълни, че и в момента в Германия и Франция има общности, които се радикализират, вместо да се интегрират.

По думите му от 2012 г. в ЕС не може да се намери адекватно решение, липсва и цялостна визия за проблема. Затова и говорим за огради с 5-годишно закъснение.

„Добре е, че получаваме пари от Европа, но това финансиране от ЕС въобще не е достатъчно. България понася голяма тежест да охранява границата”, посочи Йовчев.
На въпрос дали е възможно да се наложи да вдигаме ограда и по границата си с Гърция, той призна: „Това е твърде възможно”.

По отношение на друга наша съседка – Турция, бившият вътрешен министър коментира, че процесите, които водят до дестабилизация, са доста дълбоки: „Доста голяма социална група харесва Ердоган, има хора, които харесват модела на западната демокрация, има една кюрдска общност, която води своя борба за промяна на статуса и обществените отношения”.

„Имаме сериозно разделение в турското общество и това разделение ще има своето проявление в нестабилност. Турция е много мощен регионален фактор, много силна във военно и икономическото отношение. Ако тя се дестабилизира, ще дестаблизира целия регион”, предупреди Йовчев.

Той коментира и друг външнополитически сюжет – изказването на руския депутат Пьотр Толстой, че родината му може да купи България. “Не смятам, че това е някакво самоволно изказване. Една идея по-остра трябва да е реакцията на МнВР, трябва да търсим някакво опровержение, че официалните руски власти не споделят тази позиция. Една сонда ни се пуска как ще реагираме”, коментира Йовчев.

Състоянието на службите

„Мисля, че министър Бъчварова прави големи усилия, дава всичко от себе си, за да реши проблемите”, коментира той във връзка със случващото се във вътрешното министерство. Според Цветлин Йовчев проблемите там са комплексни и са от много време.

Той беше категоричен, че реформата се прави не са орязване, а с инвестиции и промяна на целия концептуален модел.

Има ли политически интереси в МВР? „Винаги е имало интереси. Това е едно министерство, което има ресурс, свързан с упражняване на някакви репресивни правомощия”.

Цветлин Йовчев днес преподава в УниБИТ, като твърди, че екипът във вуза дава може би най-доброто образование в сферата на сигурността у нас. В тази област развива и частен бизнес. Как желае да бъде представян – като бивш шеф на ДАНС или като бивш вътрешен министър? „Аз лично повече се харесвах в ролята на председател на ДАНС, по-близко беше до това, което исках да правя”.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно
    Отговор
    1 15:28  20.09.16
    Съгласен съм, куршумите и противопехотните мини са доста по-ефективни !

Напиши коментар:


Публикувай