673 3

Над 5 млн. лева от концесии

Над 5 млн.лв са приходите от всички концесии на Министерството на околната среда и водите за миналата година. Става дума за концесията от ски зоната с център Банско, както и още 15 концесионни договора за добив на минерална вода – изключителна държавна собственост. Това показва докладът за 2015 г. на Комисията за текущ контрол по изпълнението на концесионните договори към министъра на околната среда и водите, приет от Министерски съвет във вторник. От концесионни плащания за експлоатацията на минералните извори по сметка на МОСВ са постъпили 2 562 745 лв. Сумата, влязла в държавния бюджет от ДДС, е 732 685 лв. Концесионерите са платили неустойки в размер на 13 074 лв. и лихви за забава в размер на 983 лв.

Основното перо са сумите от води, минерални и термални и ползване на територия за ски зона Банско. Цифрата на някои може да се стори малка, но това не е така, защото не отчита кумулативния ефект от концесията. Концесията е форма на партньорство между държавата и стопански субекти, фирми, общини и граждани. Тя предоставя нейна собственост за експлоатация,какъвто е случаят с водите. Или, както е в Банско отдава определена територия за изграждане на ски зона,тоест концесия за строителство. При нея най-важният елемент е, че от мига в който се построи лифт финансиран от Концесионера той става ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. По силата на Концесионният договор, Концесионера за да си възвърне инвестицията управлява съоръжението и получава приходите.Тези концесии са дълги, обикновено 30 г.,защото има сезонност в работата им. След изтичане на срока ДЪРЖАВАТА или сама продължава дейността или пуска търг за НОВА КОНЦЕСИЯ. Обобщено това означава, че целият риск по един такъв Концесионен договор е в инвеститора.Защото съществува вероятност проекта да не е успешен и да е на загуба. Приходите и ползите от Концесиите не се измерват само с таксите.Основното е обема на инвестициите, разкритите работни места, връзката и влиянието върху други сектори от икономиката, като туризъм, строителство, селско стопанство, хранителната промишленост и много други. В тази връзка е изключитено важно да се изчисли Кумулативният ефект от тази Концесия далеч напред във времето.Когато са подписвани тези договори преди 15-20 години никой не е знаел с точност, а то е и невъзможно, как ще се развива държавата и икономическата и политическа среда. Нека не се забравя, че в тези години влизането на България в Европейския съюз въобще не беше сигурно. Затова, нормално е, когато основната опасност от неизпълнение на такива Концесионни договори е само върху Концесионера, цената да не бъде непосилна а по скоро стимулиращо инвеститора. За сведение на недоверчивите в Европейския съюз КОНЦЕСИОННИ ТАКСИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Концесията е една от най ефективните форми на Държавата да използва ресурсите, които притежава и чрез тях да стимулира икономическото развитие.За жалост поради политически, а често и лобистки интереси у нас те не са достатъчни. По тези причина, въпреки възможностите и огромният ресурс в земи, води и гори, които България притежава те не се използват.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Белли
  Отговор
  1 17:00  20.09.16
  "След изтичане на срока ДЪРЖАВАТА сама продължава дейността" и тогава печалбите и от вече утвърдена дейност скачат неимоверно
 • Тошибиян
  Отговор
  2 17:01  20.09.16
  За салфетки в плазата са тез пари
 • Мартин
  Отговор
  3 17:26  20.09.16
  5 000 000 лева чиста печалба от концесии в бедна страна като България не е никак малка сума! Да не говорим, че при изграждането на съоръженията и слаб сезон - рискът остава само и единствено при инвеститорите!

Напиши коментар:


Публикувай