768 0

Присъединяването ни към Шенген може да започне с въздушните и морски граници

Присъединяването ни към Шенген може да започне с въздушните и морски граници
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Без присъединяване на България към Шенген общите усилия за защита на външните европейски граници няма да са напълно ефективни, като начало процесът на присъединяване на страната ни може да започне с въздушните и морски граници. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред участниците в Съвет „Общи въпроси“.

Заседанието се провежда днес в Брюксел. Тя добави, че и до момента страната ни полага огромни усилия, за да гарантира сигурността на външната граница на Съюза и благодари за подкрепата на държавите-членки и европейските институции и за финансовата помощ от 108 млн.евро.

Кунева подчерта ключовото значение на съвместното изявление ЕС-Турция за справянето с бежанската криза и заяви, че новата партньорска рамка по отношение на миграцията трябва да включва и страните по произход, редица страни от Азия и най-вече – Афганистан.

България настоява за ефективна реформа на Общата европейска система за убежище, която да гарантира справедлива, ефективна и устойчива система за разпределяне на молбите за закрила между държавите членки, каза Меглена Кунева. Тя допълни, че Европейската система за убежище може да функционира единствено, ако се синхронизират условията както за търсещите убежище, така и за бежанците, получили закрила.

По отношение на търговското споразумение на ЕС с Канада (СЕТА) Кунева отново постави въпроса за отпадане на визите за българските граждани.

В рамките на Съвет „Общи въпроси“ министрите обсъждат дневния ред за заседанието на Европейския съвет, предвидено за 20 и 21 октомври 2016 г., което включва темите миграция, търговия и отношения с Русия. Заседанието продължава с междинния преглед на многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г. и обмен на мнения по приоритетите в работната програма на Комисията за 2017 година.

България


Напиши коментар:


Публикувай