607 0

Търсят нов шеф на спецсъда

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

Търсят нов шеф на спецсъда

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви конкурс за избор на председател на спецсъда. 5-годишният мандат на досегашния шеф Георги Ушев изтича през октомври. Спецсъдът разглежда дела срещу организирани престъпни групи и за тероризъм. От Министерството на правосъдието предлагат там да преминат и делата за корупция по високите етажи на властта. Идеята обаче е посрещната на нож от гилдията. Според източници на “24 часа” Ушев най-вероятно ще се бори за втори мандат на председателското място.

Труд

Задръстването неизбежно по пътя към Гърция

„Ако към граничния пункт Кулата-Промахон тръгнат в един ден малко над 10 000 автомобила, няма как се де избегнат километричните колони. Абсурдно е ако някой да си мисли, че има организация, с която да предотврати задръстването.“ Това разказаха вчера пред „Труд” пенсионирани митничари и граничари от най-натоварената точка между България и Гърция.

Според бившите служители обяснението е много просто. Пунктът Кулата – Промахон е проектиран и строен преди десетилетия по време на Студената война между противникови държави. Сега е врата между страни от Европейския съюз.

Стандарт

Кметове искат от парите за бежанци

Общините, в които има най-голямо съсредоточаване на бежанци, да получат част от обещаната от ЕС помощ в размер на 160 млн. евро за посрещане на миграционния натиск. Това поискаха кметове на конференция, организирана от КНСБ, за предизвикателствата на бежанската криза пред България. "В редица европейски страни помощта за мигрантите е насочена към пограничните райони, а у нас основно отива за изграждането на преграда", посочи Гинка Чавдарова, изп. директор на Националното сдружение на общините в България.

 Монитор

Вузове искат бележки от психото за общежитие

Университети изискват бележки от психодиспансер за студентите, които се настаняват в общежитията. Идеята е по този начин да се гарантира по-голяма сигурност за младежите, които живеят в блоковете. Отделно имало увеличаване на случаите на опити за самоубийство. Проблемът обаче е, че заради липсата на единна регистрационна система, в която да се отбелязват хората с психични разстройства, както и преминалите лечение за такива, бележките се дават и вземат само проформа и са напълно изпразнени от съдържание. Така целият регламент, въведен иначе за да се осигури нормалното пребиваване в блоковете на вузовете, остава без каквито и да било реални резултати, показа проверка на „Монитор“.

Сега

520 администрации задушават бизнеса с 2500 регулации

Въпреки призивите за съкращаване на държавната администрация, разходите за нея растат. През 2010 г. например общите разходи за държавното управление са били 36.6% от Брутния вътрешен продукт (БВП). След лек спад в 2011 и 2012 г., през 2014 г. те вече скачат до 42.1% от БВП. В 2014 г. само разходите за централното правителство са достигнали 30.9% от БВП, при 26.8% през 2010 г. Трябва да се отбележи обаче, че над 1/3 от цялата администрация е в структурите на МВР.

Капитал

Павлова: Близо сме до консенсус за "Струма" през Кресненското дефиле

Близо сме до консенсус с природозащитниците с избора на алтернатива за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на Шестия дискусионен форум на Камарата на строителите в България. По думите й става въпрос за вече представения вариант с две отделни трасета: от София към Кулата магистралата ще дублира сега съществуващия път с известни корекции, а в направлението Кулата - София магистралата ще минава източно от дефилето през ниските части на Пирин и Стара Кресна.

Дума

Данните за усвоените европари са манипулирани

Манипулирани данни за реално изплатените средства по оперативните програми към 30 юни представи Комисията за контрол на европейските фондове към Народното събрание. Според записаното на стр. 84 в доклада й, бюджетът на оперативните програми е 16 461 583 214,33 лв., а реално изплатените средства 566 877 743,61 лв., или 3%. Макар програмата за селските райони да присъства в таблицата, нейните 5,3 млрд лв. са "изпуснати" от общия сбор, но пък изплатените по нея пари не са забравени и така е отчетен процент на усвояемост 3%. Ако данните бяха използвани коректно, реалният процент на усвояемост щеше да е 2,04% без парите на програмата за селските райони или 2,6% с нея, но не 3%, както пише в доклада.

България


Напиши коментар:


Публикувай