1 356 5

Притеснени сме, че България може да се превърне в огромен бежански център

Уж пазим ефективно границата, а даваме десетки милиони за нови бежански центрове, каза Вигенин

Притеснени сме, че България може да се превърне в огромен бежански център
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Около тези 160 млн. евро, които ЕС отпусна на България като помощ за проблемите с миграцията, има доста неясноти. Това каза по bTV депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиян Вигенин.

„Ясно е, че граница няма да се доизгражда, една голяма част от тези пари явно отива за изграждане на нови бежански центрове, в което само по себе си има противоречие, защото от една страна уж много ефективно пазим границата, а се оказва, че във вътрешността на страната хващат много повече отколкото на границата и още повече на изход от България, а колко минават е друг въпрос.

Оказва се, че уж пазим много ефективно границата, дават ни много пари, за да я пазим още по-ефективно, и в същото време очевидно десетки милиони се дават за изграждане на нови бежански центрове. Това вътрешно противоречие ни кара да сме притеснени какво е реалното състояние на границата и дали България няма да се превърне с помощта на ЕС в един огромен бежански център”.

Вигенин допълни, че в петък е отправил парламентарен въпрос към министър Румяна Бъчварова и е питал за какво са тези пари, но получил доста общ отговор – техническа помощ, съдействие за охрана на границата.

„Никъде до този момент ние не знаем какво е разпределението на тези средства, въпреки че те не са просто едни суми, които някой е решил да ни даде, а ние да си ги разпределим както искаме. Попълнени са апликационни форми, в това искане много ясно е записано за какво искаме тези пари”.

Огромната част от парите са за технически средства, обясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев:

„Автобуси, 70 високопроходими автомобила за патрул по границата, три стационарни системи за наблюдение, 300 камери за граничните полицаи да ги носят със себе си, сензорна система, която да защитава инженерното съоръжение и да сигнализира, когато има опит за посегателство…4/5 по фонд „Сигурност”.

В момента капацитетът на България от 7000 души в приемните центрове е запълнен напълно. Ние винаги трябва да имаме резерв с оглед на това, което става по границата, допълни Радев.

„Говорим за ремонт на съществуващите центрове, за разширяване на базата, за да можем да настаняваме потенциално, ако има наплив на още хора, за превръщане от отворен в затворен тип на тези центрове. И капацитет за създаване при нужда на временни центрове по границата”.

Няма риск за България, каза Емил Радев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ПЛАН ЗА ЦИГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  1 09:20  21.09.16
  Около "Лъвов мост" е пълно! Там не се говори на български. Както в някоя циганска махала.
 • ЗЯМ
  Отговор
  2 09:36  21.09.16
  Колко калашници и патрони могат да се купят за 160 000 000 Е?
 • Лъжци
  Отговор
  3 11:52  21.09.16
  За тези, които все още не са наясно, че евроинтеграцията ще ни ликвидира - в центъра на Северна България, вече ловят мигранти. Кога това правителство ще осъзнае, че България е застрашена от вълна на насилие и убийства от страна на "бежанци"? Трябва ли някой да изнасили дъщерята на някой продажен политик, за да схванат за какво иде реч? Тази толерастия, която е обхванала самодоволните ни, послушни и продажни управници ще ликвидира Бг и то по много мъчителен и унизителен начин! То е обществена тайна, че повечето от "народните избраници" имат осигурено бъдеще по чужбините, но те не са и не могат да продължат България!!! Ботев и Левски са късметлии, че не виждат какво се случва с Родината.
 • ЛЪЖАТ НИ
  Отговор
  4 17:28  24.09.16
  ЧЕ пазят границата. неможе уж да се пази а във центровете да пристигат все нови и нови бежанци.Никой не говори вече за споразумението със Турция за реадмисия на мигранти.Борисов явно е поел ангаджимент за прием на още мигранти за да ни дадат парите.Бъчварова каза"тези пари са за да посрещаме мигранти" а ние си мислим че ще ги отблъскваме.Продадохме се за жълти стотинки!ЖАЛКО!
 • ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ
  Отговор
  5 17:34  24.09.16
  КОЛКО МИГРАНТИ СМЕ ВЪРНАЛИ НА ТУРЦИЯ ОФИЦИАЛНО? Борисов говори за 3000 но това никъде не е публикувано защото ние вярваме само на написаното и подписано становище.Другото е вятър работа или още една лъжа?

Напиши коментар:


Публикувай