1 245 1

Майката на Мустафа: Нямам пари, ще ида при него в понеделник

Вече има хора, изявили желание да се грижат за 9-годишния Мустафа

Снимка: Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия
Анжелина Димитрова

„Майка ми ходи при детето. Ще ида при него в понеделник, защото сега нямам пари”. Това каза по Нова телевизия майката на 9-годишния Мустафа Джейлян Халилова. В момента тя живее с втория си съпруг в Кърджали.

По думите й децата не са при нея, защото майка й не й ги дава, но й тя самата не иска да са при нея. Вторият й съпруг също не иска те да са при тях. Двамата живеят в една стая, в която няма нищо, няма и баня.

„Преди седмица ходих в Бряговец, за да ги видя”, заяви още Джейлян.

Младата майка научили, че социалните са взели децата й от майка си. „Не знам защо са ги взели. Няма причина да ги вземат”, смята тя.

В момента децата са настанени в дома в Кърджали. Социалните ще направят всичко възможно те да не се отделят от семейството или ще потърсят техни близки, които да се грижат за тях. Ако това е невъзможно ще се търси приемно семейство.

Вече има желаещи, които искат да се грижат за 9-годишния Мустафа, каза по БНР Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа. Той отправи критика към работата на болницата и социалните институции:

„Законът за закрила на детето е категоричен, че когато е налице риск за едно дете, болницата е трябвало да сигнализира на Отдела за закрила на детето. Свързах се с началника на отдела в Пловдив, откъдето получих уверение, че детето всъщност не е било неглижирано в болницата, нямало е нужда от придружител, справяло се е много добре и просто е имало нужда от дрехи.

Органите, които трябва да защитават децата и техните права, самите те понякога не са наясно. Понякога и на самите служби не можем да имаме доверие. Както и да го погледнем обаче, задължение на болницата е да гарантира, че при наличието на какъвто и да било риск за каквото и да е дете трябва да сигнализира на Отдела за закрила на детето. Това да оставиш само дете месец в болница, е неглижиране. Това е форма на насилие.“

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • жщг
    Отговор
    1 12:05  21.09.16
    Може би трябва сериозно да се помисли за кастрация ?

Напиши коментар:


Публикувай