Last news in Fakti

21 Септември, 2016 10:26 1 384 6

Изказванията на Толстой са недопустими

  • толстой-
  • пьотр толстой-
  • герб-
  • изказванията-
  • недопустими

От управляващата партия настояват той да се извини публично за провокативното си поведение

Изказванията на Толстой са недопустими - 1
Снимка: БТА

„Парламентарната група на ГЕРБ определя като недопустими за един политик и оскърбителни за националното достойнство на българите думите на Пьотр Толстой, изказани в национален ефир, че цитирам, „България ще бъде изкупена цялата“. Настояваме руският телевизионен журналист и депутат от партия "Единна Русия" да се извини публично за провокативното си поведение.“ Това заяви от парламентарната трибуна Цвета Караянчева, която прочете декларация на ГЕРБ по повод репликата на бъдещия руски депутат Пьотр Толстой, че България ще бъде изкупена.

Ето какво се казва още в декларацията:

„Възприемаме като несъвместимо с добрия дипломатически тон арогантното държание на всеки чуждестранен гражданин, независимо от неговия произход и обществен ранг, който злоупотребява с името и честта на българския народ. България е страна-членка на Европейския съюз. Ние сме част от обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава. Мнението, на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия. Вярваме, че партия „Единна Русия“ не стои зад неговите думи и я призоваваме да се разграничи незабавно от тях.

ПГ на ГЕРБ категорично заявява, че България е една от най-старите европейски държави и единствената, която не е променила своето име от основаването си до днес. Успяхме да съхраним корените, ценностите и традициите си и да ги запазим за поколенията. Няма да позволим на никого да поставя под съмнение териториалната цялост на страната ни и да ни вменява комплекс за малоценност. Като член на ЕС изповядваме принципите на справедливостта и солидарността и осъждаме остро всеки опит за насаждане на омраза и разцепление. България не може и няма да бъде заложник на чужди интереси.

Публично заявеното твърдение на Пьотр Толстой: „Половината от крайбрежието вече купихме“ е откровено невярно и манипулативно и това е лесно проверимо. В тази  връзка призоваваме новоизбраният руски депутат да се въздържа от скандални геополитически изказвания, които накърняват историческите чувства на българските граждани и противопоставят русофили срещу русофоби. Свидетели бяхме на злополучното поругаване на европейското знаме на яз. „Копринка“. И питаме: БСП одобрява ли поредицата от събития, противопоставящи българите и разделящи ги на обичащи Русия и привърженици на политиката на Европа. Може ли да обвържем омерзителното изказване на руския депутат с пренебрежителното отношение, демонстрирано от лидерите на българската левица, към погазването на флаговете на Европейския съюз и НАТО? (Странно е, че кандидатът за президент Румен Радев отново мълчи. Не беше ли генералът, издигнат от БСП, много чувствителен по отношение на air policing-а и не го ли наричаше "Втори Ньой"?) Дали поне веднъж БСП-Лява България ще постави националния интерес на страната ни пред амбициите и обвързаностите си? Ще продължат ли Корнелия Нинова и нейните поддръжници да съскат срещу Европейския съюз и НАТО, насаждайки омраза сред българите, признателни  на Русия?.

Гражданите на всяка суверенна държава имат правото да решат дали да членуват в Европейския съюз или в НАТО. За България това е цивилизационен избор, прокаран с мнозинство. Той е валиден и до днес и на всяка заплаха срещу демократичния вот на българите трябва да бъде даден решителен отпор.
Българската държава поддържа балансирани и равнопоставени отношения с Руската федерация.

Българският народ е признателен и на руските, и на украинските, и на беларуските, и на финландските, и на румънските войни, които отдадоха своя живот за Освобождението ни от османско робство. Но това не предполага, териториална, икономическа или геополитическа  зависимост.  А популизмът е порочна политическа практика, особено в условията на безпрецедентна миграционна криза. Накрая ще си позволя да завърша с една мисъл на прочутия граф Толстой, родственик на настоящия руски депутат, която гласи „В изкуството най-важно е чувството за мярка“. Същото се отнася и за политиката. Смирете се, г-н Пьотр Толстой!“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чикитрита

    1 0 Отговор
    не знам защо, но поведението на ГРОБ малко ми прилича на поведението на девственица, която вече е готова да се даде отвсякъде, но разбираш ли: "дай още малко да си поговорим", "ама сега това май не е съвсем правилно", "тати дали няма да се разсърди ако го поема целия..." и т.н. простотоии. И докато бърбори и гледа замечтано тя работата взела, че станала.

    Коментиран от #2

  • 2 в86щ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "чикитрита":

    Поведението на ГЕРБ е национално отговорно , дори и част от покупките на руснаците Волен Сидеров не му хареса това изказване /въпреки че си прибира редовно парите от руското посолство/

    А ти дали ще го поемаш целия или на половина си е лично твоя работа , но все пак гледай парите и по тях ще се ориентираш какво да правиш но не отваряй голям г*з /като видиш пачките/ заото нищо че руснаците са прости хора и те обичат нещо по тясно да боднат!
  • 3 Фронто

    0 1 Отговор
    Да не се обръща внимание на изказванията на такива.Така терен за 'изява'им се дава и се припознават като "глатс" някакъв.Щял да ме купи! Абе льолльо,нали жвеете от това което изкопате! Пада цената и от глад умирате!Я съблечи всичко което не руско от гърба си да то лъсне голия задник! Реакция само на официални изказвания!
  • 4 БАЙ ГАН4О

    1 0 Отговор
    Абе Фронто ти си купен отдавна,ако не си го разбрал досега,значи си много прост.В момента те препродават панимайш
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    българските ренегати жаучат след всяко изказване на политици против простотията на руския депутат.тва показва ясно кво искат милите патриотчета!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове