760 1

Алфа Рисърч: Българите се плашат от бежанска криза

Премиерът Борисов остава най-харесваният политик

Алфа Рисърч: Българите се плашат от бежанска криза
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Заплахи

40% от българите се притесняват от нарастващата имиграция на хора от „Третия свят“ към България. Преселниците вече са основна вътрешна заплаха за хората, наред с корупцията, демографския срив и бавното икономическо развитие.

 С над 30% се е увеличил броят на сънародниците ни, които смятат, че най-сериозната заплаха за страната ни е международният тероризъм - 64% са на това мнение.

На второ място сред външните заплахи за сигурността българите поставят притока на бежанци. 61% от тях се чувстват застрашени от преселниците по данни на Алфа Рисърч.

43.1% от българите смятат, че правителството трябва да има по-твърда политика към бежанците.

Следващо място в класацията на притесненията за сигурността на страната ни е корупцията (59%). Нагоре в класацията на вътрешно-политическите заплахи се изкачва демографският срив и по-бавното от очакванията след приемането на България в ЕС икономическо развитие на страната.

С 22% е паднал процентът на българите, които смятат високата престъпност за сериозна заплаха.

Доверие в политици

Няма сериозни размествания в българското политическо пространство в навечерието на президентските избори през ноември. Това сочат данните от най-новото проучването на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 09-15 септември.

Премиерът Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер според Алфа рисърч. Той има рейтинг от 32.6%.

След скандала около номинацията на ген. Румен Радев и финала на предизборния съюз между БСП и АБВ, Георги Първанов бележи нов спад в общественото доверие. Рейтингът на бившия президент – 18.3% вече почти съвпада с този на председателя на БСП Корнелия Нинова – 18,5.

Политикът с най-висок рейтинг в лявото политическо пространство вече е Татяна Дончева. Одобрението за бившия депутат вече е 21.9%.

Сред националистите с най-висока подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов - 20% одобрение. Следват Валери Симеонов с13.4% и Волен Сидеров с едва 4,5 на сто.

Лидерите на Реформаторския блок запазват относително равнищата на обществено доверие от последните месеци – М.Кунева (9.8%), Р.Кънев (7.8%), Н.Ненчев (7.3%), Б. Лукарски (5.4%).

56.9% от анкетираните със сигурност ще гласуват на президентските избори, 51.4 на сто – на референдума.

Доверие в институции

Доверието в парламента продължава да е устойчиво ниско (8%). Аналогично е отношението към главния прокурор (едва 10 на сто положителни оценки).
С по-значима подкрепа се ползва президентът Росен Плевнелиев, който приключва мандата с одобрение от 21% и неодобрение от 39 на сто.
Армията (28 на сто одобрение срещу 28% неодобрение) остава с относително най-позитивно отношение, а в мнението за полицията надделяват отрицателните оценки (44%), отбелязват от Алфа Рисърч.

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 15:11  21.09.16
    Защо сте толкова двулични бе русофили?!Хем тука врещите че не искате да ви управлява "Боко тиквата",хем обаче пред "Алфа рисърч" го одобрявате категорично като най-надежден държавник със недостижимите 32,6 %!:)

Напиши коментар:


Публикувай