759 8

Плевнелиев: Уважават ни заради принципната позиция

Именно ние, българите, спазихме правилата на Дъблинското споразумение

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

България получава уважение и благодарност за принципната си позиция по отношение на миграционната криза. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев пред журналисти в Ню Йорк, където продължава работното посещение на президента за участие в 71-вата сесия на ОС на ООН.

Държавният глава ще насърчи националната дискусия по отношение на глобалните договорености за широкомащабните мигрантски и бежански потоци, по промените в климата и по Целите за устойчиво развитие до 2030 година. „До края на 2016 г. трябва да бъде ясно как България ще адаптира своите дългосрочни цели и програми, за да е в синхрон със заложените глобални цели“, заяви президентът.

По повод критиките на неправителствени организации, според които Декларацията от Ню Йорк за управление на широкомащабните мигрантски и бежански потоци не съдържа конкретни ангажименти, президентът посочи, че Парижкото споразумение по изменението на климата също бе обект на подобни критики. „В крайна сметка, година след договарянето на Споразумението за климата, държавите на планетата предприеха конкретни стъпки и това е отговорното политическо действие. Затова приветствам тези критики, които спомогнаха да постигнем достатъчно амбициозно споразумение“, каза държавният глава, цитиран от прессекретариата.

България днес получава уважение и благодарност за принципната си позиция по отношение на миграционната криза, посочи още президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. „Именно ние, българите, спазихме правилата на Дъблинското споразумение и на Споразумението от Шенген от самото начало на мигрантската криза. Още през 2014 г. ясно заявихме, че не виждаме противоречие между опазването на външните граници на Европейския съюз и спазването на човешките права“, припомни още държавният глава.

„Една държава трябва да адресира страховете на хората. Една държава е такава, когато има контрол над границите си. Когато имаме потоци от неконтролируемо преминаващи през територията ни граждани на други страни, държавата трябва да изпълни ролята си – да въведе контрол, като едновременно спазва човешките права и свободи“, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

По време на дискусиите в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на ОС на ООН държавните и правителствени ръководители от цял свят са изразили загриженост от възобновяването на бойните действия в Сирия, обяви още държавният глава. „Крайно време е всички да разберат, че решението на този конфликт не може повече да бъде отлагано и Съветът за сигурност трябва да поеме своята роля. Едно устойчиво решение може да мине единствено през Съвета за сигурност на ООН“, коментира още президентът Росен Плевнелиев.

В Централата на ООН в Ню Йорк държавният глава проведе редица двустранни разговори със свои колеги и с представители на международни организации. На 22 септември около 15.00 часа местно време президентът Росен Плевнелиев ще направи последното си обръщение в качеството си на държавен глава от трибуната на Общото събрание на ООН. 

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 20:10  21.09.16
  Тия ги разправяй на баба си . Никой не ви уважава . Много добре ви знаят какви сте безродници .
 • Измикяр
  Отговор
  2 20:43  21.09.16
  Послушно ближеш като кооперативна мома.
 • Нерез
  Отговор
  3 22:03  21.09.16
  Кога върнахте Бююк пак ли бяхте принципни бе?
 • рес еоод
  Отговор
  4 22:07  21.09.16
  смешник

 • нено сенегалеца
  Отговор
  5 22:47  21.09.16
  Обикновенните предатели хвърлат кал по Президента на България исе кланят и дупят на чужд за жълти стотинки!

  Коментиран от #6

 • Трол
  Отговор
  6 05:23  22.09.16

  До коментар #5 от "нено сенегалеца":

  За обикновените предатели разбрахме. А необикновените какво правят?

  Коментиран от #7

 • нено синегалеца
  Отговор
  7 09:33  22.09.16

  До коментар #6 от "Трол":

  По-необикновените вземат пари от руското посолство ,дейност за която се е наказвало със смърт /ген. Заимов/

  Коментиран от #8

 • кроко
  Отговор
  8 10:45  22.09.16

  До коментар #7 от "нено синегалеца":

  Eхеее, то смъртта е нищо пред това, дето вие, психично увредените трябва да носите през живота си! Така, че честито!

Напиши коментар:


Публикувай