787 1

Митниците стават електронни до 2020 г.

Преглед на печата

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

До 2020 г. българските митници стават напълно електронни, а митничарите - цифрова администрация.  Това е записано в стратегия за Е-митници 2016 - 2020 г., предложена от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане, пише в. "24 часа". Към документа има пътна карта с етапи и срокове. От 2017 г. започва изграждането на система за управление на трафика, която ще бъде тествана пилотно в няколко приоритетни ГКПП-та. Главната цел, за която ще бъде осигурено и нужното финансиране, е всички административни услуги за гражданите и бизнеса “да се предлагат по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства”. Още от 2017 г. всички митнически процедури по отношение на акцизните стоки ще бъдат електронизирани, предвижда пътната карта.

Пускат „Гоце Делчев” за ЧНГ

Столичният булевард „Гоце Делчев” ще бъде отпушен изцяло до Нова Година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строежа на третата метро линия в Красно село, пише в. "Монитор". Мъките за шофьорите ще приключат изцяло до края на 2017г., когато ще бъде пуснато и движението по ул. „Житница”. Точно там заедно с метрото се строи и още един тунел на кръстовището на булевардите „Цар Борис III” и „Гоце Делчев”. Идеята е да се облекчи натовареният трафик около пазара „Красно село”. Така колите, които се движат по „Гоце Делчев” и „Житница”, ще минават под „Цар Борис III” без светофар.

50 майстори от България и Сърбия се събират в Пловдив 

50 майстори от България и Сърбия се събират в Пловдив за Есенния панаир на занаятите, който ще се проведе от 22 до 25 септември, пише в. "Труд". В него ще бъдат представени и демонстрирани над 20 занаята, съобщиха от Регионалната занаятчийска камара. Панаирът ще бъде официално открит в четвъртък в 18 часа на площад „Римски стадион“, а преди това ще има шествие на участниците, което ще потегли от Етнографския музей в Стария град. Есенният панаир на занаятите ще бъде съпътстван от пленер по грънчарство, който ще се проведе на Малката главна улица („Райко Даскалов“), където майстори три дни ще демонстрират умения в 6 импровизирани работилници. Най-добрият грънчар ще получи парична награда по време на традиционната Вечер на майстора, с която ще бъде закрит панаирът.

Искат ни 1,6 млрд. евро за спрените реактори

Европейската помощ за спрените ядрени реактори не достига и затова е необходимо харченето на собствени средства за извеждането им от експлоатация. Така страната ни ще трябва да даде 1,6 млрд. евро за спрените малки блокове в АЕЦ "Козлодуй", става ясно от доклад на Европейската сметна палата, пише в. "Дума". Ако се включат и разходите за окончателното погребване на отработено ядрено гориво, сметката ще набъбне до 2,697 млрд. евро. Документът на европейската палата обхваща разходите за закриване на съветските реактори у нас, в Литва и Словакия. Палатата препоръчва след 2020 г. Брюксел да спре програмите за подпомагане на трите страни, но те да започнат да плащат повече още от догодина.

Мустафа Карадайъ се срещна с Ивайло Калфин

По инициатива на кандидата за президент на АБВ Ивайло Калфин днес се състоя среща с Председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, пише "Стандарт". На срещата са били обсъдени възможностите за взаимодействие между двете партии на предстоящите президентски избори, съобщават от пресцентъра на ДПС. Кандидатът за президент от АБВ Ивайло Калфин е представил своите виждания и за предизборната кампания и за ролята на президентската институцията. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е дал своята оценка за ролята и мястото на президентската институция и е коментирал политическите процеси в контекста на предизборната кампания за избиране на президент и вицепрезидент на България. Карадайъ е дал висока оценка на инициативата на кандидата за президент от АБВ Ивайло Калфин за провеждането на политическите консултации.

 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Ти си знаеш
    Отговор
    1 06:44  22.09.16
    Владее, ти си знаеш че като му Доде времето ще се наложи да пееш песни юнашки хайдушки и за вехти войводи. Много ще пееш и ще търсиш духа на свободата със свите другари.

Напиши коментар:


Публикувай