813 3

Българите и Независимостта

Стефанаки Йоанис

Започнаха тържествата за Деня на независимостта във Велико Търново.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на тържествената Света Литургия във Велико Търново, която се отслужва в църквата „Св. 40 мъченици“ по повод 108-та годишнина от обявяването на българската независимост. В тържествата се включи и военният министър Николай Ненчев и министърът на туризма Николина Ангелова.

Всички ние имаме честта да стоим гордо изправени, именно тук - на мястото, където някога се е намирал дворецът на владетелите на Втората българска държава. Тук, откъдето е управлявана България, да стъпваме на свещената българска земя, където е провъзгласена българската независимост, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

В празничното си слово заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев се обърна към българите:

Независимостта е наша гражданска ценност, нека я пазим, както най-скъпото, нека не позволяваме извоюваното с толкова сили и воля да ни бъде отнето.

Празничен благослов отслужи великотърновският митрополит Григорий.

Нека Божията благодат да дава винаги чувство на независимост във всеки българин, придружено с любов, с вяра, с надежда.

Годишнината се отбелязва с тържества в цялата страна, но основното е  във Велико Търново.   Пешеходната обиколка в Деня на независимостта обхваща 4 исторически места от Средновековието и показва, че старата столица е избрана за център събитието, за да се подчертае приемствеността в българската държавност, казва за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Соня Петрова - главен уредник в Регионалния исторически музей.

Същинският празник започна с литургия в църквата „Свети 40 мъченици“, в която преди 108 години княз Фердинанд прочита Манифеста за независимостта на България и приема титлата цар на българите, но в самия храм има и много забележителности, допълни Петрова:

Паметници, свидетели на нашето славно историческо минало. Колоната на Хан Омуртаг, Колоната на Хан Крум и, естествено, надписът върху колоната на Цар Асен Втори, в който той разказва за границата на България, миеща се от три морета. В тази църква на 22 .09.1908 г., след като идва с влака и слиза на гара "Трапезица" , Княз Фердинанд Сакс-Кобург-Готта се присъединява към множеството в тържествената литургия. И след приключването на литургията, той прочита за първи път Манифеста за независимост на българската държава, самият той приема титлата Цар на българите.

В крепостта „Царевец“, с военен ритуал беше издигнато националното знаме и бяха поднесени венци пред Паметника на независимостта. От крепостта тръгна шествие, което положи гирлянд на признателност пред паметника „Майка България“. 

В празничния ден беше открит първият етап от социализацията на средновековната крепост "Трапезица", финансиран с 1.2 млн. евро от азербайджанска фондация, чийто президент е съпругата на държавния глава. Крепостта влиза в туристическите маршрути от петък, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стратокастър
  Отговор
  1 09:52  22.09.16
  "Да живее свободна и независима България " Честит празник! Интересно защо Русия е искала да се заличи такава светла и тържествена дата от българската народна памет ? И тя беше споменавана с по ред два в учебниците по история за разлика от девети септември ,седми ноември ,рождените дати на Ленин , ,Сталин ,другаря Тодор Живков.....?
 • мъжкар
  Отговор
  2 10:48  22.09.16
  Българите на този светъл празник днес са ВСЕ ПО-РАЗЕДИНЕНИ ОТ ВСЯКОГА благодарение на бившата КОМ мафия която ни управлява и до днес и която е подкрепяна в действията си от нашите"евроатлантически партньори".Дано един деннарода да се събуди и да се обедини в истинския смисъл на думата.
 • Патето Яки
  Отговор
  3 14:41  22.09.16
  Коментар 1 - такава светла и тържествена дата Коментар 2 - този светъл празник Можете да пишете като един а не като двама, така се раздвоявате.

Напиши коментар:


Публикувай