558 3

Росен Плевнелиев: Силна държава се гради на здрава почва

В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите

Росен Плевнелиев: Силна държава се гради на здрава почва
Снимка: БТА
Стефанаки Йоанис

Има събития в историята ни, за които споменът не избледнява. Сред тях особено място заема Денят на българската Независимост, когато нацията ни категорично защити своето свещено историческо право на самостоятелно развитие. На 22 септември 1908 г. с впечатляваща решителност и дързост, с мъдрост и отговорност, нашите държавници осъществиха възрожденския идеал на българите и извоюваха достойното и равнопоставено място на България сред европейските държави. Това каза в словото си по случай Деня на независимостта президентът Росен Плевнелиев.

Днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва. Ето защо независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум. В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите. Дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения.

Ето защо повече от всякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни. То се кове от нас тук и сега, защото именно ние изграждаме основите, върху които утре ще стъпят нашите наследници. Нека бъдем пример за децата си, да ги превърнем в достойни и отговорни хора, в родолюбиви и съзнателни българи и европейци. Само така ще гарантираме, че поколенията след нас ще бъдат господари на съдбата си и със самочувствие ще изградят своя живот в среда на сигурност и благоденствие.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 11:46  22.09.16
  "Силна държава"....Държава без армия,без полиция,без съдебна власт,без работещи институции,без здравеопазване,без образование,без икономика,без,без и т.н.без!Само предатели и престъпници сред политиците и управляващия ни елит ,служащи на чужди интереси.Просто вече сме една територия, на която пребиваваме .
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  2 11:50  22.09.16
  Достойна позиция на достоен човек! Браво на президента на Р. България ! Първия човек най-новата ни история който каза в прав текст "ЦАРЯТ Е ГОЛ "

  Коментиран от #3

 • Трол
  Отговор
  3 12:31  22.09.16

  До коментар #2 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

  И за това, което си написал плащат?

Напиши коментар:


Публикувай