Last news in Fakti

22 Септември, 2016 13:27 864 0

Калфин с регистрация за референдума

  • абв-
  • цик-
  • президент-
  • референдум
Калфин с регистрация за референдума - 1
Снимка: БТА

Регистрацията ни за подкрепа на референдума е знак към обществото за обединение и повече независимост чрез повече граждански инициативи. Това заsви веднага след регистрацията в ЦИК в подкрепа на референдума на коалиция “КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ заместник-председателят и говорител на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

„Референдумът, който ни е предложен, е позитивна провокация към политическата класа, защото касае промяна и на политическия модел. Ние подкрепяме и трите въпроса. За нас това е въпрос на принципи и последователна политика. Знаете, че ние от АБВ искахме да облекчим режима, по който се провеждат народните допитвания, искахме по-нисък праг на валидност, тъй като досега нито един национален референдум не е бил успешен. Затова припомням: искахме прагът за валидност да бъде от 40 процента и подписката да бъде намалена от 500 000 на 300 000“.

„Призоваваме да се гласува с „да“ и на трите въпроса, макар че имаме коментари по някои от тях. Считаме, че смесената избирателна система е по-удачна от мажоритарната на два тура, тъй като се запазва пропорционалният характер, но се избират нови личности. „За“ задължителното гласуване сме, но без ощетяване на граждански права. Нека да видим как то ще сработи на тези избори и дали наистина е проформа или наистина то ще се случи. Що се отнася до намаляване на партийната субсидия, ние сме също „за“, но призоваваме да се намери разумният баланс. Така, че да не станат партиите заложник на корпоративни интереси и черни каси“, допълни Тодорова.

В подкрепа на референдума се изказа и почетният председател на ПП „Движение Гергьовден“ Любен Дилов-син. „Ние смятаме, че този референдум е реална възможност да се постави въпросът за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията в тази посока, в която основно тече общественият дебат. Знаем, че ще е много трудно да се постигнат изискваните от закона гласове за валидност на референдума. И затова наистина е необходима мобилизация на хората. И на ангажираните, и неангажираните с политика. Както и гражданите да следят в секциите да се дават двете бюлетини задължително. През последните години голяма част от политическия елит прави всичко възможно да убеди хората, че нищо не зависи от гласа им и ако сега те искат да успеят наистина да докажат на себе си, че нещо зависи от гласа им, то референдумът е най-добият начин да го направят“.

Отношение по темата взе и зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. „Фактът, че сме единственият парламентарен формат, който към този момент се регистрира за референдума, буди безпокойство. Това идва да покаже, че останалите парламентарни сили, в това число ГЕРБ и БСП, нямат интерес от реален дебат по референдума и по въпросите, които са поставени в него, и това е част от неглижирането им на гражданското общество. Гражданите трябва да си дадат сметка, че тези политически сили не желаят да чуят техния глас. Не желаят да дадат смисъл на една мащабна подписка, която даде да се разбере, че в обществото има определени натрупвания и очаквания“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове