587 0

Калфин с регистрация за референдума

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Стефанаки Йоанис

Регистрацията ни за подкрепа на референдума е знак към обществото за обединение и повече независимост чрез повече граждански инициативи. Това заsви веднага след регистрацията в ЦИК в подкрепа на референдума на коалиция “КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ заместник-председателят и говорител на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

„Референдумът, който ни е предложен, е позитивна провокация към политическата класа, защото касае промяна и на политическия модел. Ние подкрепяме и трите въпроса. За нас това е въпрос на принципи и последователна политика. Знаете, че ние от АБВ искахме да облекчим режима, по който се провеждат народните допитвания, искахме по-нисък праг на валидност, тъй като досега нито един национален референдум не е бил успешен. Затова припомням: искахме прагът за валидност да бъде от 40 процента и подписката да бъде намалена от 500 000 на 300 000“.

„Призоваваме да се гласува с „да“ и на трите въпроса, макар че имаме коментари по някои от тях. Считаме, че смесената избирателна система е по-удачна от мажоритарната на два тура, тъй като се запазва пропорционалният характер, но се избират нови личности. „За“ задължителното гласуване сме, но без ощетяване на граждански права. Нека да видим как то ще сработи на тези избори и дали наистина е проформа или наистина то ще се случи. Що се отнася до намаляване на партийната субсидия, ние сме също „за“, но призоваваме да се намери разумният баланс. Така, че да не станат партиите заложник на корпоративни интереси и черни каси“, допълни Тодорова.

В подкрепа на референдума се изказа и почетният председател на ПП „Движение Гергьовден“ Любен Дилов-син. „Ние смятаме, че този референдум е реална възможност да се постави въпросът за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията в тази посока, в която основно тече общественият дебат. Знаем, че ще е много трудно да се постигнат изискваните от закона гласове за валидност на референдума. И затова наистина е необходима мобилизация на хората. И на ангажираните, и неангажираните с политика. Както и гражданите да следят в секциите да се дават двете бюлетини задължително. През последните години голяма част от политическия елит прави всичко възможно да убеди хората, че нищо не зависи от гласа им и ако сега те искат да успеят наистина да докажат на себе си, че нещо зависи от гласа им, то референдумът е най-добият начин да го направят“.

Отношение по темата взе и зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. „Фактът, че сме единственият парламентарен формат, който към този момент се регистрира за референдума, буди безпокойство. Това идва да покаже, че останалите парламентарни сили, в това число ГЕРБ и БСП, нямат интерес от реален дебат по референдума и по въпросите, които са поставени в него, и това е част от неглижирането им на гражданското общество. Гражданите трябва да си дадат сметка, че тези политически сили не желаят да чуят техния глас. Не желаят да дадат смисъл на една мащабна подписка, която даде да се разбере, че в обществото има определени натрупвания и очаквания“.

България


Напиши коментар:


Публикувай