1 210 2

Димитър Горов: ГЕРБ спряха АЕЦ „Белене” по поръчка

Стефанаки Йоанис

„Проектът АЕЦ „Белене“ стана жертва на геополитически интереси, които се развиха на територията на България. Колегите от ГЕРБ изпълниха поръчка, като го спряха”. Това заяви в ефира на Bloomberg TV народният представител от БСП Димитър Горов. Той припомни, че при обявяването на спирането на проекта, управляващите от ГЕРБ са заявили, че няма да има финансови претенции от страна на Русия към България, и че с оглед на явните сега резултати, тези думи не са верни.

Горов обясни, че казусът АЕЦ „Белене“ има три аспекта. На първо място той посочи финансово- юридическия, че ние сме осъдени и от българският бюджет, който е около 30 млрд. лв. трябва да бъдат извадени 1,2 млрд. лв., а това е голяма сума за него. Той обясни, че причината да се стигне до сегашната ситуация е безотговорното поведение на управляващите. На второ място посочи енергийният аспект и оценката дали е ефективен този проект, дали е бил възможен за реализация и дали може да си възстанови инвестираните средства. На трето място Горов посочи политическия аспект и свързаните с него решения.

Според социалистът цената на проекта не е 10 млрд. евро, а е значително по-малка.

Той не прие оправданието за липса на инвеститор и допълни, че държавата може да инвестира в него. „Сега трябва да платим, нямаме друг избор. Реакторите стават наши. И какво става с тях, слагаме ги в някой склад или търсим вариант за реализиране на проекта”, попита социалистът. По думите му трябва да се търси отговорност за целия период и да се видят грешките. Горов подчерта, че ПГ на левицата не е гласувала на първо четене законопроекта за отпускане на средства на НЕК за изплащане на 1,2 млрд. лв. и е внесла предложение да се отмени решението за спирането на проекта АЕЦ „Белене”, за да бъде осъществен, което е в интерес на държавата. 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Зим
  Отговор
  1 22:11  22.09.16
  Истината казваш човече Божи, сякаш фактите говорят през твоите уста! Алилуя! но сега ще бецали цяла Бълхария, заради кефа на група политици! Добре де? Да ви попитам нещо! Днес чевствувате Съединението. Хубаво! но какво направихте през тези 30 години простотия тук за да заслужите честта да чевствувате това Съединение? ами вие прогонихте младите, избихте близо 2 млн. свестни хорица тук бе? С нормативи, пречки бюрокрация мутри и всякакви ядове. говоря за всички политици на власт досега. И това всичкото ще ви се размине безнаказано пак ли? Та ние сме жив резил като държава и народ бе! Имаме на хранилка 28 000 тутманника солдиерс дето заработват по мисии. Още 58 000 ченгета дето пазят геьове и запалянковци. Имаме и 120 000 поне бюрократа и магистрати на лапачка в бюджета. Отделно разни военни и милиционерски организации синдикати. И цялото това стълпотворение не можа да ни опази от вас политтическата мафия ли бе? Ами ние сме тотално сбъркани и беззащитни бе? Неее, пич, няма надежди вече! Сори! И с АЕЦ и без АЕЦ с такива хора тук сме обречени на загиване! така, че вече не ми дреме дали има или няма АЕЦ - вие сте ужас всичките! Аз съм отчаян и ще намеря утеха в кръчми и дискотеки, пич! Сори!
 • духай го мазен
  Отговор
  2 22:13  22.09.16
  Абе п...ли,нали на референдума отидоха само 20 процента да гласуват и с това народът ви би шута в г.за.За какво ги правим тогава тия референдуми

Напиши коментар:


Публикувай