9 467 14

Пенсионери си плащат тока със стари пушки

Стефанаки Йоанис

Пенсионери, чиито предци са участвали в Руско-турската освободителна война, си плащат тока с пари от продажбата на пушките на роднините си. Това съобщиха за „Монитор“ от колекционерски организации, които издирват в опит да го запазят малкото останало автентично оръжие от този период.

Според тях хора, които изкупували, а после препродавали старите пушкала - най-вече от марката „Крнка“, давали по не повече от 50 лева за запазен екземпляр. Тъй като оръжието е произведено преди 1900 година, то не подлежи на регистрация в КОС и на практика е безполезно, а и съхранението и търгуването с него не е незаконно.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • yoni
  Отговор
  1 05:09  23.09.16
  ne e nezakonno ili e nezakonno :D
 • Турчина
  Отговор
  2 08:16  23.09.16
  защото ги принудват а лошото е че като доде време за нас ние какво ще продадем ?
 • Гост
  Отговор
  3 08:42  23.09.16
  На практика старо и безполезно оръжие няма, при нормална поддръжка може да направи куп бели, в лоши ръце. Не съм сигурен какво казва закона за оръжията от преди 1900г. ,но за да съхраняваш, извадено от употреба старо оръжие,на него му се въздейства ,така ,че никога повече да не може да стреля. Обикновено му се заварява някакъв болт в цевта на мястото на патрона, и му се изкарва важен чарк от ударно-спусковият механизъм, после КОС го преглежда,дава ти документ ,и можеш да си го закачиш над камината. На регистрация подлежат дори и монтажните пистолети ,които забиват пирони с капсул,тъй като използват взривни материали.

  Коментиран от #8

 • КИРО
  Отговор
  4 09:41  23.09.16
  идиотска та служба КОС ги сасипва безвазвратно ИСТОРИЯТА НИ

 • Реалист
  Отговор
  5 09:56  23.09.16
  Вместо да ги продават, по ефективно е да отидат с пушките до пенсионното, енергото и попитат чиновниците , защо не им стига пенсията да живеят човешки.
 • Уууууу
  Отговор
  6 10:23  23.09.16
  Всяка вещ над 50 год. и всяка монета над 100год. трябва да бъде регистрирана ...и тосрещу заплащане в противен слу1ай може да бъде отнета ...ПО НОВОПРИЕТИТЕ ЗАКОНИ НА ТИКВАТА ПРЕЗ 2012год.
 • 666
  Отговор
  7 11:21  23.09.16
  Ако някоя от тия на снимката се продава за 50 лв. веднага купувам. Малка извадка от закона какво НЕ Е културна ценност. Антикварни предмети, непредставляващи произведения на изкуството, които не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности; ВСИЧКО което притежавате и е на възраст над 100 години Е културна ценност и..... Културните ценности, археологически обекти по смисъла на чл. 146, ал. 1, произхождащи от територията и акваторията на Република България, са публична държавна собственост. Дедетата ги грози затвор, особено ако притежават 3 или повече предмета. Примерно 1 чиния и 2 лъжици. Тогава ги чакат до 6 години затвор. Хем няма да се притесняват за цената на тока и боба. Те ви и родова памет и предмети предавани в рода от баща на син, от майка на дъщеря и тн.... Пандела и конфискация + солидни обещетения за държавата + разноски по делото. Ако не можете да платите - съдия изпълнител, отнемане на имуществото, голи и боси на улицата щот сте се пръкнали българи и имате наглостта да го помните. За пушките няма какво да коментирам. Срам ме е. Сега отстъпвам следващия пост на onq s konq, който ще ни обясни колко по-добре живеем българите, при управлението на Бойко Борисов и как за всичко са виновни комунистите, децата им, внуците и правнуците им.
 • Петър Кимонов
  Отговор
  8 11:47  23.09.16

  До коментар #3 от "Гост":

  Не си прав. 2014 г. смениха закона. Оръжия, произведени преди 1900 г., предназначени за стрелба само с черен барут и с предно пълнене не са огнестрелни. Демек подлежат на абсолютно свободна продажба и няма нужда да се докарват до състояние на негодност.

  Коментиран от #10

 • Надзирател
  Отговор
  9 11:54  23.09.16
  Не знам колко и какви неуки, но иначе "компетентни" мамули се изходихте по въпроса, но на снимката не се вижда НИТО ЕДНА „Крнка“... напротив, всичките тези са ловни пушки, и подлежат на разрешителен режим, а така също и притежанието и търговията с тях без участието на служба КОС на МВР е НЕЗАКОННО ! Крнки тук няма ! Колкото до споменатия комплексар onq s konq, искам да сме 1960-та година, и да съм му надзирател в Белене ! А, как ви звучи, гот, нали ?! :-) :-)

  Коментиран от #11

 • Гост
  Отговор
  10 14:11  23.09.16

  До коментар #8 от "Петър Кимонов":

  Мисля,че съвсем коректно написах в моя пост,ЧЕ НЕ СЪМ СИГУРЕН КАКВО КАЗВА ЗАКОНА С ПУШКИ ОТ ПРЕДИ 1900г. Прочети пак. И след като си се интересувал повече ,да кажеш тези стари пушки , подлежат ли и те на регистрация в КОС със документ за съхранение, или се купуват и продават така боща, на мен не ми се вярва. Закона за носене и съхранение на оръжия в БГ. е доста строг.и не знам нещо което все пак може да стреля,дори и с черен барут (това не го прави безопасно) ,да се продава като кило домати.До колкото на мен ми е известно , само лъкове и арбалети са извън графата,и са със свободно носене и продажба.
 • ААА
  Отговор
  11 14:44  23.09.16

  До коментар #9 от "Надзирател":

  Добре знаем ,че на снимката са пушки с които масово се ловува на този етап в БГ. Повечето дори ги различавам и като модели. Все пак обсъждаме най-вече текста,и по малко картинката.Ако си влизал по-често във "Факти.бг" вероятно ти е направило впечатление,както и на нас,че въпросният сайт има няколко стандартни картинки , и си ги лепва, дори и да се са точно такива. Е забелязва се подобрение,преди под такива поводи,слагаха една въздушна пушка. Не чакай снимка на "Кримка" хората слагат това което имат-криза е все пак,съобразявайте се малко ,с вашите желания.Като си купиш бисквити "Катеричка" отвътре да не ти изкача Катеричка. Сега по-сериозно за лагерите,наистина има въпиюща нужда от тях ,много паплач се навъди и има крещяща нужда от ПРЕВЪЗПИТАНИЕ ЧРЕЗ ТРУД И БОЙ. И там трябва да е криминалният контингент ,и политици и държавни служители ОСЪДЕНИ , за безстопанственост и разруха,дори и за тези 2.5милиона души дето изчезнаха трябва някой да понесе отговорност. Но в никакъв случай ,някой по политически причини,или политически опонент ,като "Коня" Всеки може да изразява мнение,и дори да не е прав да го приемаме,след като не краде и убива.Една шепа народ останахме-стига сме се препали.
 • Щуравия
  Отговор
  12 15:51  23.09.16
  криминалния- политическия-изпълнителния. контингент са под 1 заменател бря
 • Bushman
  Отговор
  13 19:07  23.09.16
  На снимката пушки от РТОВ не виждам, само ловни чифтета...
 • Кофата
  Отговор
  14 06:40  24.09.16
  Тази служба КОС е абсолютно безполезна и живее на гърба на данъкоплатеца!Съсипват чудесни и редки екземпляри като ги разпробиват, заваряват и направо им е...т май...а! В Америка старо оръжие което не работи цената му пада драстично.

Напиши коментар:


Публикувай