1 165 1

Катуница отбелязва с панахида 5 години от събитията в селото

На 23.09. 2011 г. 19-годишният Ангел Петров беше прегазен от бус с роми

Снимка Архив БТА
Снимка Архив БТА
Милена Трачева

Днес се навършват пет години от злощастните събития в пловдивското село Катуница и бунтовете срещу ромския бос Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро.

Местните жители смятат, че проблемът със селските феодали като Рашков не е решен и в някакъв момент, в някоя друга част на страната, кървавите събития от 23 септември 2011 г., ще се повторят.

На днешната дата преди 5 години микробус с хора на Кирил Рашков прегази 19-годишния Ангел Петров. Те трябвало да всеят респект сред местните жители след скандал между Рашков и бизнесмена Веселин Христов. От шока след смъртта на Ангел почина и 17-годишният Павел Толев, а това доведе до масови безредици и напрежение в Катуница.

Пред БНТ майката на Павел Райна Толева не скри, че изпитва непреодолима мъка от загубата на сина си и нестихваща омраза към семейството на Кирил Рашков.

„Възмездие силно казано, някой ще ми върне ли детето, за мен това възмездие. Пет години единствено, че ги няма тука Рашкови в селото и е малко по-спокойно“, заяви тя.

„На всичката болка толкова народ дойде да ни подкрепи и единственият въпрос беше, защо трябваше да се стигне до тук?” бе коментарът ѝ пред NOVA.

На 24 септември, ден след смъртта на Павел, футболни агитки влязоха в Катуница и единствено полицията спаси фамилията Рашкови от линч. Къщите на Рашкови бяха запалени и разрушени от футболни фенове ден след смъртта на Ангел.

Тогава също предстояха избори, не само президентски, но и местни, припомня NOVA. 

Кирил Рашков получи три присъди, но излезе от затвора само след две години и шест месеца. Пред съда застанаха и негови роднини, но всички вече са на свобода. 

В петък и събота от 19 часа в Катуница ще се проведат възпоменателни шествия до лобните места на Ангел и Павел. Днес се очаква рокери и футболни фенове също да почетат паметта на момчетата. Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Марио Ангелов
    Отговор
    1 09:44  23.09.16
    А кой му даде самочуствие на циганина ,май крадливите ни служби?

Напиши коментар:


Публикувай