Last news in Fakti

23 Септември, 2016 14:58, обновена 23 Септември, 2016 18:45 4 657 27

Македонци разрушиха Каймакчалан, БСП с "бутонките" към Митов

  • бсп-
  • митов-
  • реакцията-
  • държавата ни-
  • поругаването-
  • росен петров-
  • мвнр-
  • паметник-
  • каймакчалан
Македонци разрушиха  Каймакчалан, БСП с "бутонките" към Митов - 1
Снимка: Фейсбук

БСП внася питане в НС към министър Даниел Митов, за това каква ще е реакцията на българската държавата, по повод поругаването на паметника на връх Каймакчалан. „Г-н Министър, каква ще бъде реакцията на българската държава на този позорящ националното ни достойнство акт и ще бъде ли наложена забрана на лицето, поругало паметника, да посещава  България?”, е въпросът, който народният представител от БСП лява България Атанас Зафиров ще внесе в Народното събрание.

Народният представител посочва, че демонстративно се поругават символи и паметници, свързани с българската история и национално достойнство. „Съгласно информация от снимки,  достъпни в интернет пространството, както и от множество публикации в различни медии, на националния празник на Република България - 22 септември 2016 г., гражданин, представящ се в социалните мрежи като Миленко Неделковски – журналист от Р. Македония, си е позволил по груб и недостоен начин да оскърби паметта на хиляди български войници, загинали в боевете на връх Каймакчалан през Първата световна война. Видно от качените снимки и публикувания коментар, лицето руши паметна плоча, и обижда по недопустим начин нейните автори и адресати”, се уточнява в питането към министъра.

Македонци разрушиха  Каймакчалан, БСП с "бутонките" към Митов
Снимка: Фейсбук

Зафиров обяснява също, че след лавината от възмутени коментари в социалната мрежа, същият обявява и своеобразен „търг” за инструмента, с който е извършил своето срамно деяние! „Всичко това се случва на същото място, където само преди няколко дни, официална делегация от български народни представители, служители на МО, офицери и генерали от българската и гръцката армии, в присъствието на гвардейска рота, почетоха паметта на геройски загиналите войници, а с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с разрешение на Негово Високопреосвещенство Флоринския митрополит Теоклит, в чийто диоцез се намира върха, Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий, предстоятел на българския храм „Св. Иван Рилски“ в Атина, отслужи заупокойна молитва”,  посочва също Атанас Зафиров.

Македонци разрушиха  Каймакчалан, БСП с "бутонките" към Митов
Снимка: Фейсбук

Факти.бг припомня, че организирана група македонци се качили на най-високия връх на Нидже планина на границата на днешни Македония и Гърция – Каймак Чалан, за да счупят паметника на загиналите български войници, поставен там.

Актът по поругаването на паметника нарочно е извършен вчера – в Деня на независимостта, един ден, след като ръководството на Българската армия се поклони пред паметта на загиналите наши бойци.

Македонци разрушиха  Каймакчалан, БСП с "бутонките" към Митов
Снимка: Фейсбук

Ето какво е написал мъжът Миленко Неделковски, поругал паметника на българските войници, в личния си профил във Фейсбук:

„Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот.
Мисијата комплетно завршена.

Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав.

На неговите снимки се вижда как той яростно, с голям чук в ръка, разбива паметника, а после ликува заедно със свои приятели.

По- късно МВнР излезе с позиция: Македония да се разграничи от вандалския акт

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви. Това се заявява в позиция по повод на информацията за поругаване на паметния знак на връх Каймакчалан.

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство.

Македонци разрушиха  Каймакчалан, БСП с "бутонките" към Митов
Снимка: Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мостов

    0 0 Отговор
    Костов им подаряваше танкове .....
  • 2 Капота

    0 0 Отговор
    Интересно какво цели Л..НОТО на снимката, възрастен мъж !!??
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    То там тъпи психопати има доста . А на снимката по горе поне двама са цигани така като гледам .
    А това област Македония да е вън от пределите на България го дължим на господата комунисти и на братския СССР - хубаво да не видят..........
  • 4 Ник

    1 0 Отговор
    Странна работа!
    Срещу изказването на Руски депутат цяла седмица протестираха. Тук за поругаване на паметник - мълчание ...
    Какво ли прави къдравата Сю, че мълчи?
  • 5 До гост дето не прост

    1 0 Отговор
    Историята и политиката се твори и движи от силни мъже с цел решаване на важни стратегически, национални, регионални и световни интереси. А не от такива като днешните. Правилно или неправилно СССР създаде силна голяма Югославия, Съживи магарищарска аграрна земеделска след военна България и ни даде индустрия, лека и тежка, търговски и риболовен флот, университети, културни центрове, филхармонии, висши учебни заведения, мощни АПК, мощна енергийна система , втори в Европа след Франция, космическо участие, мощна завидна модерна армия. Единствени от Варшавският договор с система за далечна навигация, и ракетни войски и авиация. Здравни заведения, санаторуми безплатни, образование безплатно, работа ГАРАНТИРА, пет дневен работен ден, на пенсия в ранна възраст, майчинство до три години, защита и грижи към майка и детето, патронаж за възрастните-храна и мед. контрол и профилактика, лекарски и зъболекарски кабинети в училищата , предприятията, селата и детските градини. ГОСТ виждам че в главата има нещо и "си умен" ! Ти си знаеш.

    Коментиран от #10

  • 6 Картър

    0 0 Отговор
    Миленко ще го запомним добре и като се видим в чужбина, дето често ходи да си харчи рублите ще му подарим още един чук.
  • 7 първобитни

    1 0 Отговор
    Добре ,че тези коминтерновски свине не са ги дали на България.То тяхната е изпята.Албанците много скоро ще ги ш...т ,но тогава да вървят на м..ната си античка.
  • 8 Вън македонците от Охридска Македония

    2 0 Отговор
    Охридска Македония е бивша Българска територия и българско население от това време. Това се доказва лесно от историята: там говорят на български, пишат и четът на български, именуват се с български имена, изповядат православието, спазват православните обичаи и празници, имат българската история като народ с българските царе от времето на Аспарух 681г. Имат нашите революционери, поети, писатели, покръстени от българския Хан Крум 893г. От Второто Българско царство Велики Преслав. Кирилицата я имат от Първото Българско царство Плиска, при цар Симеон и да се говори за някаква измислена нация е престъпление към народа български и историята ни. Това значи те да преиначат нашата Нългарска история в "македонска" да сменим стиховете на Вазов от аз СУ Българче в аз съм зашеметено психо болно македонче? Да сменим История Славянобългарска в Александрийско македонска? Да сменим думите на Паисий - О...и... неразумния Юроде защо се срамиш да се наричаш Българин? В същото време вършат унищожаване на същата тяхна история като рушат всичко Българско. Това са болни умопобъркани. Немигащ да уважавам тази!
  • 9 Александър Македонски

    1 0 Отговор
    Комплексът на младите, малки народчета, води до подобни действия. нямат други аргументи и затова маат с чука.
  • 10 binjiri

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "До гост дето не прост":

    Заради такива фанатици като тебе , сега и ти , и децата ти ще страдат , докато са живи. Икономика , която се крепи на безплатен петрол е нищо повече от жадна въшка. Ето го и ефекта - 72 години по-късно , децата на твойте хора , могат само и единствено да гният по кафетата , след като са ти свили пенсията от килера. Жестоко прости и ограничени са нашите предци , затова не очаквайте някой да ви гледа и дундурка , когато започнете да се напикавате в гащите. Потресен съм от цялата помия.
  • 11 Герберасите на власта

    1 0 Отговор
    Вижте коментарите ,обида за България и ние пак се разделя ме на комунисти и демократи другите страни се обединяват в труден момент ,а ние спорим какво е било ,нека не забравяме съединението прави силата.
  • 12 Mercedes-Benz

    3 0 Отговор
    Като минат границата изведнъж стават много хрисими и всяка втора дума им е "бракя бугари", но върнат ли се в кочината си, стават синове на "великиот Македон". Народа го е казал "що е маке все е юнак що е юнак все е по.ран" с това се изчерпва описанието за "македонците"!
  • 13 Ядосания

    1 0 Отговор
    Нека сега гелосаният Митов да направи нещо,защото срещу Руснаците реве а за македонските мълчи
  • 14 Макядонис

    0 3 Отговор
    Ако беше сложил цветя на паметника - никой нищо нямаше да пише! Ударил няколко чука на една камара камъни и дай да се съдим? Я, погледнете, кога България е спечелила дело в международен съд!! Прав си е човека да троши камъни - той си е в родината и не сме ние, които да го съдят, а тамощните органи! Там обаче ще го похвалят и ще го обявят за почетен гражданин, може улица или училище да кръстят на негово име - това си е тяхна работа! Слушайте си чалгата и си пърдете в БМВтата! Аре !
  • 15 некойси

    2 0 Отговор
    На снимката е видно некакъв прошлек от тип помияр да развърта чука, би могъл да бъде всеки маке-пиангур, нищо особено.
    Да си го съдят и да си лежи!
  • 16 Струмица

    2 0 Отговор
    Какъв договор за добросъседство бе??
    Бойкот на Македония. Нито един български турист там.
  • 17 Мекедонис

    0 0 Отговор
    Макядонис, явно си от партията "Де простилко - простидис" щото ти не чуваш петела и не си дори в час. Говориш несвързано, досущ подобно като премиера. Затуй страната ни ще печели всички международни дела. Затуй ще сме с орязани територии, защото позволяваме да ни отнемат онова което си ни принадлежи. Затуй българина в Охридско се нарича маке, щото баба му е ашладисана от онова дето са живяли повече от хилядолетие преди нас. Така е защото много безобразие, тъпанарис, глванакис и ЗИКА заразени се пръкна от тази демократис - анархитис. А такива - тях и без тях, файда йок.
  • 18 binji minji

    0 0 Отговор
    Явно в живота труден ти си случил. А към хорицата дето нявга честно се трудиха и днес безпардонно поругаха, си ироничен и безразличен. Да се живееш по-добре от другите около теб навярно тук те радва. Не знам с какъ хищник да те сравня защото дори у хищника има повече толерантност от колкото в теб. Хищника убива за да оцелее, взема само толкоз колкото е нужно а другото оставя за по-слабите. Та дори и хищническа те превъзхожда. Как може да съществуваме съвместно когато между нас има по-жестоки и от хищници?
  • 19 национал социалист

    1 0 Отговор
    по времето на бй тошо ако се беше случило нещо такова,веднага щяха да са изпратили барети да открият и накажат тоямакедонски,да не говорим че танковете ни сега щеха да са в скопие,а войниците ни щеха да пият крушовица и да ядатплескавица без пари
    вън от българия всички македонски мошенници барабар с ВМРО

    Коментиран от #22, #27

  • 20 националист

    0 0 Отговор
    по времето на бй тошо ако се беше случило нещо такова,веднага щяха да са изпратили барети да открият и накажат тоямакедонски,да не говорим че танковете ни сега щеха да са в скопие,а войниците ни щеха да пият крушовица и да ядатплескавица без пари
    вън от българия всички македонски мошенници барабар с ВМРО
  • 21 onq s konq

    0 1 Отговор
    Емоциите са си емоции,но фактите за малко по-други:ПЪРВО/Паметникът не е на македонска,а на ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ,макар и на няколко метра от граничния камък.ВТОРО/Когато официалната ни делегация отива там,МЕТАЛНАТА ПЛОЧА С НАДПИСИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ Я НЯМА,,а бетонния постамент под нея е "леко" начупен.Извършено е търсене на плочата в околността,но безрезултатно.ТРЕТО/При разговор с македонски работници работещи в района те са казали,че Миленко НЕ Е РУШИЛ НИЩО,А САМО СЕ Е СНИМАЛ С ЧУКА.ЗАКЛЮЧЕНИЕ/По всяка вероятност македонецът е ДОРАЗРУШИЛ БЕТОННИЯ ПОСТАМЕНТ,но истинското деяние по организацията и отстраняването на металната плоча е РАБОТА НА СЛУЖБИТЕ -почти сигурно-МАКЕДОНСКИТЕ.
  • 22 Mercedes-Benz

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "национал социалист":

    НИКОГА един истински национал-социалист няма да възхвалява и да жали времената на правешкия цървул от ромски произход, чиято партийка и господари от Кремъл създадоха "нещото" наречено Македония... Бай ти тодАр най-много да ходи да каже някоя тъпотия в негов стил на евреина Тито, а оня да му се изсмее в лицето щото нищо не зависи от него и няма кво да направи. За справка само да кажа, че по времето когато на власт (официално) беше болшевишката чума, в бивша Югославия такива български паметници бяха унищожавани за норматив в момента има останали към 5%, от наличните едно време. И кво направи Яшар? Нищо!!! Що? Ми щото беше една тъпа слуга на Кремъл, както сега наследниците му и бодигарда му се гъзят на Запад и Вашингтон! Слугинаж до дупка братче, това правят всички помияри родили се и докопали се до властта след 09.09.1944г., кой за рубли, кой за долари, други за евро, важното е пачката!

    Коментиран от #26

  • 23 Митко

    1 0 Отговор
    Една измислена, едно географско понятие, което е тръгнало без да знае къде! Едни комплексари с незнаен произход и нагърчване на мозъчната кора - новинар!!!
    Нека се качат на Попова планина, ако смеят, и да видят косоварските дивоградби в този край! Ама смеят ли!?
    Хлъзгави и подли!
    Крадливи и тъпи!
    Това са западните ни безименници!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Митко

    1 0 Отговор
    Вижте с каква злоба се руши българската паметна плоча! Това е очевидно! Така са западното малцинство в своята измислена Република! Злоба и ненавист към всички съседи! Нещастници!
    Нека си живеят в собственото блато, и постепенно, но явно асимилирани от север и запад!
    Същото беше и с паметната плоча на Мара Бунева на брега на "плавателната" река Вардар, осеяна с "фрегати" от древността, които изпраха много пари на политиците в Скопие!
    Нещастници клети от този регион ха Западните Балкани!
    За сведение македонците от Пиринска и Солунска Македония са високо образовани, работливи и интелигентни хора, за всеобща радост на всички ни!
    Податливостта на вардарчани към злъчността няма да ги доведе до нищо, освен към самозабрава, в каквато са били винаги!
    Това е положението с нещастните от манипулации местни хора!
  • 26 Костов им подаряваше танкове

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Mercedes-Benz":

    А какво трябваше да направи Бай Тошо според теб? 50-те години сме били на път да се "сбием", т.е. да воюваме с Югославия и въобще не се знае кой-кой, защото България вече е била и обезкървена и ограбена, а войните се водят с армии, въоръжение и икономика. Просто твърде много грешки от българска страна, твърде много отстъпки пред съюзниците, а и резултатите във войните не са били в наша полза, за съжаление. Ама, спомнете си Берлинския конгрес, последващите Балкански войни, след това Първата и Втората световна, дори има договор, подписан от всички съседи на България за защита на заграбеното - т.е. ако България нападне някоя от страните, те всички да отговорят едновременно.

    Това се получава, за съжаление! И оня с коня е прав, че това е дело на службите, а "журналистът" е параван. Но да не мислите, че в Гърция е по-различно? 80-те години всичко, което носеше български имена в Северна Гърция, та до Тасос, бе преименувано. След ВСВойна хиляди български деца от Гърция са разпратени за осиновяване по цял свят, като около 2000-та година тези деца получават право да се завърнат, но трябва да се признаят за гърци! 70-те години пък, пак в Северна Гърция, откриват гроба на Цар Самуил и веднага всички работници с негръцко съмосъзнание (а мнозинството били македонски българи от околността) били пратени вкъщи, а вместо тях извикани гърци... А вие си правете изводите!
  • 27 ася

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "национал социалист":

    Те хората и господарите на Бай Тошо осакатиха България бе дегенерат....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове