513 1

Сътрудничим си със САЩ в борбата с тежката престъпност

Бъчварова и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън подписаха споразумение за обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили в борбата с тежката престъпност

Анжелина Димитрова

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън подписаха в петък във Вашингтон междуправителствено споразумение за прилагането на спогодбата от 2012 г. между България и САЩ за сътрудничество в предотвратяването и борбата с тежката престъпност. Прилагащото споразумение предвижда равнопоставен и реципрочен обмен на информация – дактилоскопични данни и ДНК профили с оглед превенция и разследване на тежки престъпления.

Документът е от съществено значение за повишаване на сигурността и защитата на гражданите на двете страни, особено в контекста на недопускането на пътуване на лица, свързани с терористична дейност. Той ще подпомогне дейността на структурите за сигурност на България и САЩ при идентифициране на потенциални терористи или лица, представляващи друга заплаха за националната сигурност, както и извършители на други тежки престъпления като трафик на хора, контрабанда на нелегални мигранти и злоупотреба с документи за пътуване.

Преговорите по прилагащото споразумение бяха финализирани по време на работното посещение на министър Бъчварова в САЩ през юли 2016 г. Документът дефинира процедурите за практическото изпълнение на споразумението от 2012 г., като определя реда и процедурите за обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили. Финализирането на споразумението бе и една от предпоставките за постигането на напредък в преговорите за безвизов режим между България и САЩ.

Подписването бе част от работно посещение на Бъчварова в САЩ за 71та сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк 18 – 23 септември.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Трайчо
    Отговор
    1 17:58  24.09.16
    Това било от съществена важност за сигурноста. Само баламосвате народа и правите решения неугодни за него. Краят на царуването ви наближава.

Напиши коментар:


Публикувай