883 0

Искам от ЕС много ясна позиция за релокацията на мигрантите

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви министър-председателят  Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена.

Премиерът предложи на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса.

По думите на министър-председателя, е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна. В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС.

„Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне“, допълни още премиерът.

Той съобщи, че е разговарял със своя македонски колега, който е обещал реакция от тяхна страна във връзка с поругаването на военни гробове в Каймакчалан.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай