575 1

АБВ иска публичен дебат по антитерористичния закон

АБВ иска публичен дебат по антитерористичния закон
Снимка: АБВ
Анжелина Димитрова

АВБ настоява за публичен дебат по антитерористичното законодателство. В текстовете има съществени слабости, които трябва да бъдат подложени на анализ. Искаме да се намери разумното, балансираното и добро от гледна точка на сигурността решение. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

„Такава дискусия пред обществото, публична, с участие и на медиите, държавата продължава да не желае да организира. В този законопроект има един текст, който е „уникален“ и който се „надявам“ в следващите 100 години да не бъде изместен като върховенство на глупостта. В този текст се казва, че ние тепърва ще приемаме стратегия за борба с терора. Т.е., ние приемаме закон без да имаме стратегия и това авторите на закона си го признават по един, трябва да призная, много умилителен, дори „трогващ“ начин. Този закон въвежда още и термина „обосновано предположение“ и една серия от превантивни мерки като последствие, част от които са твърде брутални“, посочи Петков. Той припомни, че ПГ на АБВ е внесла предложения за промени в част от текстовете на закона, както и че именно по настояване на парламентарната група на партията, дебатите по антитерористичния закон между първо и второ четене са удължени.

Думите му допълни експертът по проблемите на сигурността и антитероризма ген. Румен Миланов. „Веднага възниква въпросът законът от кой етап за започва своето действие. Второ: каква е ролята и мястото на въоръжените ни сили? При един терористичен акт на тях са им дадени редица правомощия, които са по принцип към закона за МВР. Тоест това са действия на служителите на МВР, които са в най-чувствителните за гражданите области като задържане, обиски и т.н. За да имат тези права и правомощия, първо трябва да бъдат много добре подготвени. И второ, това което смятам, че ще им липсва –практика. Защото и от най-доброто обучение, без практика нищо няма да излезе. Затова аз съм тук с резерви и мисля, че военните могат да бъдат включени само при определени условия и за определени действия. И то в екипи с полицейските органи. Ще се спра на предложението за „обосновано предположение“. Този изказ мисля, че е един „принос“ в правото.

В нашия Наказателен кодекс вече е разписано, че подготовката или извършването на терористичен акт са престъпления. Трябва да е ясно, че най-силната превантивна мярка срещу терора, е една интензивна и добре подготвена оперативно-издирвателна работа. В противен случай само ще се чудим къде и как да действаме. И още един момент, който не е предмет на антитерористичния закон. Антитерористичният център в ДАНС мисля, че в него трябва да се включват хора и от други институции. Нямам предвид само силовите, а от енергетика и други, където има критична инфраструктура! Считаме също, че операциите срещу тероризма трябва да са от компетентността на главния секретар на МВР, а министърът на вътрешните работи, независимо от коя сила е излъчен той, следва се грижи за политиката на процеса“, посочи ген. Миланов. По думите му и заложеното в закона деклариране на адрес в рамките на три дни от чужденец, пристигнал в страната ни, е неработеща и остаряла мярка.

По темата със сигурността отношение взе и депутатът от ПГ на АБВ Светослав Белемезов. Той акцентира върху поправките в закона за МВР. По думите му те не решават по никакъв начин проблемите на служителите и ведомството и не гарантират подобряване на сигурността в страната. „Не се създава адекватна среда служителите да изпълняват своите задължения. Не се създава адекватна среда те да се възстановяват и да ползват нормално правото си на платен годишен отпуск. Говорим за повишен професионален стрес, който граничи с военно - временно положение, като вземем предвид , че ние не се намираме в такова. Законопроектът не решава техническото и материалното оборудване на МВР. Докога например, полицейски служители ще боядисват сами своите приемни, ще закупуват дрехите и обувките, с които изпълняват служебните си задължения? И още нещо: въпреки, че се получиха множество сигнали, този законопроект не беше изтеглен. Нещо повече: не беше организиран и дебат от страна на МВР по текстовете“, заяви Белемезов.

Председателят на Правния съвет на партията и член на Изпълнителното бюро на АБВ Марин Киров взе отношение и по предложенията за промени в Наказателно процесуалния кодекс. “Част от тези промени са добронамерени. Подкрепяме и подхода преди да бъдат внесени в НС да бъдат обсъдени от широк формат от експерти. Прави обаче впечатление едно от направените конкретни предложения, а именно прехвърлянето на конкретни дела от Софийски градски съд към Специализирания съд. Явно се търси знак делата, свързани с корупцията по високите етажи на властта, да се разглеждат в Специализирания съд. Това може и на някой да звучи логично, но истината че в правото има един сериозен принцип, застъпен и в конституционно решение. А именно, че не може да се създават специални съдилища относно конкретни деяния. Ние зададохме и въпроса има ли изобщо анализ на сегашната дейност на Специализирания съд и с какво преместването на дела в него ще допренесе за крайния им резултат. Все пак там работят български магистрати, които в крайна сметка работят по едни и същи закони, със своите колеги от другите съдилища. Подкрепяме все пак факта, че от министерство на правосъдието приеха необходимостта да се извърши такъв анализ, макар и на един по-късен етап поеха ангажимент да го представят, както и решиха да не се предприемат действия по внасянето на закона, докато не се изчистят спорните въпроси.

Ние от АБВ подкрепяме и становището по въпроса на съдиите в България, което бе публично оповестено. Също така за нас голям интерес представлява и становището на ВКС, защото каквито и промени да предлагаме в НПК, не бива да оставяме у гражданите впечатлението, че някой се опитва например да заобиколи Софийски градски съд, защото му е неудобен, или защото си мисли, че в друг съд ще му е по-лесно да предвижда края на делата“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ХайХой
    Отговор
    1 16:52  25.09.16
    Най-задръстените червени задници начело със Пикльо Запалката пак в акция.... АМАН БЕ!

Напиши коментар:


Публикувай