1 446 10

Посланикът на САЩ: България трябва да поддържа своите отношения с Русия

Невярно е схващането, че няма нови американски инвестиции в България, заяви Ерик Рубин

Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg
Анжелина Димитрова

България трябва да поддържа своите отношения с Русия. Русия е най-голямата държава в света, не е далеч от България, имате дълбоки исторически връзки. Представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа. Това казва по bTV посланикът на Съединените щати в България Ерик Рубин.

През последните три години над един милиард лева са влезли в България като директни американски инвестиции в сферите на земеделието, електрониката, високи технологии, развойната дейност от големи американски компании, посочва още той.

„Очевидно обаче това не е достатъчно. Искаме цифрата да достигне до един милиард долара и ние работим сериозно за нови инвестиции”, подчерта посланикът.

По думите му мисията по обща охрана на въздушното пространство е била много успешна.

Под никаква форма тя не може да бъде свързвана със зависимост, а точно обратното. Тя беше израз на истинско партньорство и съюз, посочи Ерик Рубин.

Относно Независимостта и това, че нашето небе беше охранявано и от американски изтребители Рубин заяви следното, за всички онези, които виждат в това знак за зависимост, а не за независимост на България:

„Аз разбирам колко голямо значение има тази независимост за България, колко много сте се борили за нея след толкова векове. Поздравявам ви, но също искам да кажа, че моята работа и роля тук е да помагам тя да бъде съхранявана. В този смисъл мисията по обща охрана на въздушното пространство беше много успешна. Под никаква форма тя не може да бъде свързвана със зависимост, а точно обратното. Тя беше израз на истинско партньорство и съюз. Американски пилоти летяха с българските си колеги пилоти и патрулираха заедно. Всички разноски по тази кратка мисия бяха поети изцяло от Съединените щати.  Има интерес и от други съюзници в НАТО. В същото време България продължава да осъвременява военновъздушните си сили, като целта е те да бъдат напълно модернизирани в синхрон с решението на парламента. Ние искаме да подкрепим това. Както знаете, в момента вашата бойна авиация е доста малка и всеки е съгласен, че се нуждае от модернизация. Това също беше и добра възможност за американските и българските пилоти да обменят опит, да поработят заедно, но изцяло под българско командване в рамките на българското въздушно пространство. Това беше подкрепяща мисия, с която се гордеем.“

Относно националният спор про и анти Русия и на въпрос губи ли САЩ битката за присъствие в региона, посланикът заяви:

„Според мен това е фалшива дилема и българите трябва да отхвърлят всички онези, които им казват, че са изправени пред подобен избор. Тук няма казус. България трябва да поддържа своите отношения с Русия. Русия е най-голямата държава в света, не е далеч от България, имате дълбоки исторически връзки. Представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа. От друга страна, идеята, че не може да имате добри отношения с Русия, ако имате добри отношения с Европейския съюз или НАТО, в които членувате, със съюзници като Съединените щати, също е грешна. Мисля си, че правилният курс е да се опитвате да имате добри отношения с всички, но също да показвате ясно, че България е член на Европейския съюз и НАТО и това е демократичният избор на българския народ.

На второ място, има невярно схващане, че няма нови американски инвестиции. Проверихме тази сутрин с Американската търговска камара, които ни предоставиха най-актуалната статистика. През последните три години над един милиард лева са влезли в България като директни американски инвестиции в сферите на земеделието, електрониката, високи технологии, развойната дейност от големи американски компании. Очевидно обаче това не е достатъчно. Искаме цифрата да достигне до един милиард долара и ние работим сериозно за нови инвестиции. Но не е истина, че няма такива. И ако проверите в Американската търговска камара, сигурен съм, че те с радост ще ви дадат доста добри примери и ще ви споделят бъдещите си планове. България има нужда от повече работни места и добри заплати, за да задържи младите и да продължи да повишава стандарта си.“

На въпрос съгласен ли е с посланикът на Франция, чийто мандат приключи, който многократно подчертаваше негативната роля на олигарсите и корупцията в България, Рубин заяви:

„Не мисля, че моята роля е да се съгласявам или да не се съгласявам с коментарите на други посланици. Но ще ви кажа следното - във всяка страна има корупция. В моята държава също, а в моя роден щат Ню Йорк двама от най-високопоставените служители на федералното правителство се намират в затвора заради корупция. Въпросът е как се борим с корупцията. Мисля, че в България има напредък, законодателството се развива. Очевидно има още много работа и ние непрекъснато се опитваме да помогнем за повече прозрачност. За мен в това се крие решението - гражданите да имат повече информация какво се случва зад сцената. Затова подкрепяме и свободните медии, професионалната журналистика, разследванията. Това е важен инструмент за намаляването на корупцията в обществото.“

По въпроса с мигрантската криза посланикът на САЩ обясни:

„Това е въпрос от голяма важност. България не само е външната граница на Европейския съюз, но тя е и най-близката граница до размирния Близък Изток. България върши много добра работа, но това е много скъпо начинание и страната ви се нуждае от помощ. Най-голямата подкрепа логично идва от Европейския съюз, защото това все пак е граница на този съюз. Ние също се опитваме да помогнем. На посещение дойде високопоставен представител на службата "Митници и гранична охрана" на САЩ, а вицепремиерът Бъчварова посети границата между САЩ и Мексико преди три месеца. Като цяло сътрудничеството ни с вашите гранични власти е много близко. Ние няма да заменим Европейския съюз, защото това не е наша граница, но искаме да помогнем за справянето с това предизвикателство.“

Във връзка с това, че България ще избере своя президент няколко дни преди САЩ да научат името на новия си президент и липсата на дебати у нас Рубин заяви:

„Разбирам ви, но много хора биха казали, че нашата кампания е прекалено дълга. И да ви споделя честно - това е и моето мнение. Не знам какъв е точният баланс колко дълга трябва да е една кампания. Няма да коментирам вашата политическа система, но ще кажа, че е много важно българският народ да има възможност да избере демократично своя лидер - нещо, което по време на тоталитарните времена липсваше. Честният и демократичен избор е много важен.“

На въпрос какво е мнението на Съединените щати за шансовете на Ирина Бокова той посочи:

„Важно е да кажа, че ние не коментираме избора, преди той да е приключил. Това е решение на страните-членки на ООН, те трябва да кажат кой кандидат би бил най-добрият избор. Това не е публичен процес и ние никога не бихме коментирали какво се случва, преди изборът да е приключил. Не мога да ви кажа повече, освен да ви повторя, че всички кандидати в надпреварата са впечатляващи в различни области и ние гледаме на това с цялата сериозност, която се изисква като част от ООН и постоянен член на Съвета за сигурност.

Ние ще работим с всички държави в Ню Йорк за избирането на най-добрия възможен кандидат, около когото страните ще се обединят.“

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Де юре
  Отговор
  1 20:27  25.09.16
  Щом казват от Козяк...
 • очо
  Отговор
  2 20:35  25.09.16
  Сър, гордея се, че съм американец от български произход! Тенкю сър! Сега с удоволствие бих се оженил за рускиня, с баба американка, дядо чех или поляк и да направим сватбата пред Статуята на свободата, да изкараме меден месец на шейна в тундрата и за капак да релаксираме на Боровец, ако остана пари. Ето това прави Америка пионер в демокрацията - Свободата! Тенкю, сър! Да живее демокрацията!
 • Про
  Отговор
  3 20:39  25.09.16
  През последните 3 години влезли 1млд. лева ..чрез инвестиции...през последната 1год ИЗЛЕЗЛИ 1млд. 200млн лева заради американските централи..да не говорим за златото и пр....Иначе добре говори посланника ...Де да беше така
 • Картър
  Отговор
  4 21:25  25.09.16
  Този нещо май е дрогиран или му тропат яко дъските. .аси тъпанара скапан! Те ще се гаврат с България чрез бюрмската си маймуна Неделковски, а ние пък да сме подържали връзка. Пфу!

  Коментиран от #5


 • шлемник байкалскии
  Отговор
  5 22:05  25.09.16

  До коментар #4 от "Картър":

  Ако си прочел три реда от Неделковски веднага щеше да разбереш че е близач на руски г.зове! Така че не бъркай ситуацията с боя !!!
 • Де юре
  Отговор
  6 22:19  25.09.16
  Ей, двамата под мен! Да слушкате Ерик Робин кво ви пее, че ще ви спрат центчетата. Няма да ми философствате-Неделковски, Меделковски! Ще слушате, че няма папо
 • ХайХой
  Отговор
  7 22:32  25.09.16
  М..ка им американскааааааааа................ Меко казано!
 • 909 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  8 23:20  25.09.16
  Тоя какви глупости дрънка 1 милиард влезли ? ФАЩ ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ ! Да ви пикая на ЕС и НАТО ! БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ ЩЕ Е С РУСИЯ !!! Тъпи янки !

  Коментиран от #9

 • onq s konq
  Отговор
  9 01:00  26.09.16

  До коментар #8 от "909 БЪЛГАРИЯ":

  Еса що говориш от името на целия бълг. народ?Ясно че спиш на някоя пейка в някоя градинка,ама няма ли храсти зад нея да се облекчиш,та имаш претенции да го направиш непременно на ЕС и НАТО?!Е крайно време е да поискам да получавам кисело мляко под формата на "лоши битови",щото дишам един въздух с подобни индивиди...
 • Балкански
  Отговор
  10 15:37  26.09.16
  Егати сибирски мекерета ,....гръм да ги у ....ри .рубладжиииии продажници . Марш в сибир! ЗА ТУЙ , ПЪРВО .....ЛУСТРАЦИЯ .

Напиши коментар:


Публикувай