921 0

Делото за атентата в Сарафово не тръгна

Голяма част от пострадалите, които са израелски граждани, не бяха редовно призовани

Делото за атентата в Сарафово не тръгна
Стефанаки Йоанис

Делото за терористичния акт на летище Сарафово не тръгна в спецсъда. Следващото заседание е насрочено за 10 ноември.

Причината е, че голяма част от пострадалите, които са израелски граждани, не бяха редовно призовани за днешното заседание. В залата се яви израелският адвокат, който каза, че част от неговите клиенти ще предявят претенции към двамата подсъдими - Мелиад Фара и Хасан eл Хадж Хасан, които са в неизвестност.

Българският адвокат пък представляваше друга част от почернените близки на 6-те загинали при атентата и на 35-те ранени.

Обвинението поддържаха шефката на окръжните прокурори в Бургас Калина Чапкънова и заместник - шефът на спецпрокуратурата Красимир Тренчев. Съдебният състав прецени, че заради трудностите при призоваване на чуждестранните свидетели, най-вероятно те ще бъдат разпитвани по видеоконферентна връзка.

За терористичната атака са обвинени Мелиад Фара - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан eл Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство.

В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, пристигнали на летището стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е български гражданин, както и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Двамата обвиняеми ще бъдат съдени задочно и ще бъдат представлявани от служебни защитници. Въпреки многократните опити на прокуратурата, местонахождението на двамата така и не беше установено официално чрез механизма на международната правна помощ. Според журналиста Мохамед Халаф обаче: eдиният е в Бейрут, в централата на Хизбула.

По неофициална информация, разследващите са стигнали до ливанска връзка в атентата по линия на Мелиад Фара, свързван с военното крило на Хизбула. Фара, Хакан и загиналия при атентата терорист са учили в Международния университет в Бейрут. По делото има данни, че фалшивите паспорти на тримата са изработени на принтер именно в този университет.

Освен в тероризъм, Мелиад Фарах е обвинен и в използване на неистински или преправен документ (шофьорска книжка), а на Хасан eл Хадж Хасан - за използване на подправени документи – шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на Ралф Уилям Рико. Двамата подсъдими са обявени за международно издирване с червен бюлетин чрез Интерпол.

 

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай