748 0

Боряна Димитрова: ГЕРБ играе срещу себе си

Боряна Димитрова: ГЕРБ играе срещу себе си
Снимка: БНТ
Стефанаки Йоанис

"Странна е ситуацията с кандидата за президент на ГЕРБ. До края на август забавянето на обявяването му работеше за партията, но през септември това вече не е така", каза днес по БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Тя поясни, че докато другите партии не са имал конкретен опонент, се е стигнало до конфликти вътре в тях, като типичен пример е разпада на коалицията БСП - АБВ  и сътресенията при реформаторите. Освен това ГЕРБ са се ориентирали за конкуренцията.

"От началото на септември обаче отлагането на обявяването на кандидата на ГЕРБ буди недоумение в хората. Те се чудят дали изобщо има силен кандидат, който се крие, или напротив - в ГЕРБ са стъписани. Хората очакват да има едно ясно име", допълни Димитрова.

На база последните проучвания на "Алфа рисърч" тя посочи, че името на кандидата на ГЕРБ няма да е толкова важно на първия тур и той със сигурност ще отиде на балотаж, но за крайния изход от изборите, личността на претендента на най-голямата партия ще е ключова.

Боряна Димитрова посочи, че от процеса на номинациите на кандидат-президенти Корнелия Нинова излиза без поражения, като запазва рейтинга си от 18%, докато лидерът на АБВ Георги Първанов, е загубил и за първи път се стига до едно и също доверие между водача на най-голямата партия вляво и бившия президент.

Относно високият рейтинг на лидера на "Движение" 21 Татяна Дончева, социологът посочи, че не може да се каже, че на изборите тя ще получи 20% от гласовете, както не може да се твърди, че Румен Радев ще вземе 18 на сто от тях.

Боряна Димитрова смята, че падането на рейтингите на всички лидери на партии от Реформаторския блок правят изходната позиция на техния кандидат за президент Трайчо Трайков доста неблагоприятна. Социологът смята, че Радан Кънев губи подкрепа заради липсата на определеност и двусмисленото поведение.

Що се отнася до позицията на патриотите, Боряна Димитрова подчерта, че там е възможно одобрението за тяхната двойка да падне, заради различните позиции по външно политически теми между партиите на кандидат-президента Красимир Каракачанов (ВМРО) и на вицепрезидента Явор Нотев ("Атака").

Говорейки за ДПС социологът посочи, че при тях винаги резултатът на избори е по-висок от предварително прогнозирания, което се дължало на високата степен на мобилизация на електората. "Невинаги президентът печели с подкрепата на ДПС, но има митология, дори един страх, че това е така. За мен по-устойчиво е да се търси подкрепата на широк кръг граждани, включително и българските турци. Тогава има стабилност", каза Димитрова. Според нея издигането на кандидат от ДПС или ДОСТ ще радикализира кампанията.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай