1 117 10

Удар за 11.5 млн. лв. подготвят „зелените“

Стефанаки Йоанис

Обществена поръчка за 11 501 250 лева се подготвят да прилапат групата зелени организации, предвождани от самообявилия се за еколог №1 на България Тома Белев, показа разследване на „Труд“.

Всичко започва на 31 август, когато Изпълнителната агенция „Околна среда“ към екологичното министерство публикува една от най-големите тръжни процедури през последните години на стойност 11,5 млн. лв. Предметът на изпълнение е „Избор за извършване на анализи и проучвания на видовете и природните местообитания в България“. Огромният обем работа трябва да бъде извършен в рамките на 2 години, за да може през 2019 г. изводите да залегнат в докладите пред Брюксел съгласно две природозащитни директиви – за местообитанията и птиците. Поръчката е разбита на осем позиции, които могат да бъдат предмет на отделни договори. Всяка позиция е апетитна за зелените, които от години по всякакъв начин опитват да се доберат до изпълнение на процедури от този тип и почти винаги успяват.

Сега те са се прицелили в: анализ на видовете безгръбначни – 1 105 000 лв., на видовете риби – 966 250 лв., на земноводни и влечуги – 603 750 лв., на бозайниците – 676 250 лв. И още – за прилепи 533 750, за висши растения и мъхове – 837 500 лв, за типовете местообитания – 3 058 750 и накрая най-голямото перо – изследване на видовете птици – 3 700 000 лв. По-голямата част от финансирането (85%) е от ОП „Околна среда“ за периода до 2020 г.

Проверката на „Труд“ показа, че голяма част от изискванията за кандидат-изпълнителите са занижени. Както вестникът писа още през май, тогава Тома Белев започна да се оплаква, че в областта на екологията властта иска „прекалено квалифицирани“ кадри за обществените поръчки (виж карето). Въпросът е дали занижените критерии не са отговор на претенциите на „природозащитника“. Сега например експертният опит е намален и в обособените позиции се стига до едва 2-годишна експертиза в сферите на изследванията в заданието. Това дава възможност на зелените да покажат, че имат стотици „експерти“ и така да успеят да вземат цялата работа.

Необяснима е и щедростта на изпълнителната агенция, която само за предварителна работа ще даде 30% от 11,5-те милиона лева. Всъщност става дума за изготвяне на анализ и график на дейността, която ще се извършва. Накрая, ако поръчителят в лицето на агенцията не е доволен, ще може да санкционира изпълнителите с 20% от платените суми – с други думи, дори и при некачествено изпълнение печалбата ще е 80%.

А най-голямата опасност както винаги е за хората, които живеят в районите, станали обект на зелените амбиции да са част от мрежата от защитени територии „Натура 2000“.

Ако в изводите си изпълнителят посочи, че някои видове неправилно са определени за изчезнали или че състоянието на изследваните животни и хабитати е лошо, гарантирано ЕС ще наложи на България тези райони да влязат в „Натура“, за което ще трябва да отделят още много средства. А всяко парче земя, попаднало в „Натура 2000“, де факто принадлежи на псевдоеколозите. Те започват там своята „природозащитна“ дейност, от която всъщност печелят милиони, а за бизнеса и хората остава да търсят своя поминък другаде.

Екооплаквания от високи критерии

През последните месеци Тома Белев и организациите под негов контрол от коалицията „За да остане природа в България“ лансират нов аргумент за обществените поръчки – държавата изисквала фирми с прекалено висококвалифицирани кадри да кандидатстват за поръчките в областта на екологията.

Например през май Белев обяви, че нарочно го спъвали за тръжната процедура „Предоставяне на услуга за разработване и национално съгласуване на управленски подход за мрежата „Натура 2000“ и за Националната приоритетна рамка за действие по „Натура 2000“. Сумата, в която тогава зелените се бяха прицелили, беше 700 000 лева. Оттогава групичката „еколози“ около Белев обяснява, че нарочно им се пречи. Видно от действията на МОСВ, което през последните години непрекъснато е заплашвано с екопротести за щяло и нещяло, вече се работи в полза на удовлетворяването на претенциите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 12:32  26.09.16
  Да не би пък пр другите поръчки работата да е по-различна, те все зелените са на топа на устата?! И като са занижени критериите, ходете вие да кандидатствате, бе! Кандидатствайте, ако ви удобрят, свършете работата и вземете милионите! Ама как да я свърите, каот се искат и знания, а не само подизпълнители и папагалски приказки.

  Коментиран от #5

 • пппп
  Отговор
  2 13:07  26.09.16
  Не е истина коооолко пари за какви невероятни тъпотии потъват! Поне малко да се напънат за по-сериозни неща да крадат!
 • Ян Бибиян
  Отговор
  3 14:58  26.09.16
  Има компетентни органи, които при наличието на тази новина и съмнения за каквато и нелегална дейност от зелените ( а от доста време се гпвпри за такава) да вземат сериозни мерки и никакви пари да не им се дават, а после да се чудим защо нищо не е свършено
 • Петър
  Отговор
  4 18:15  26.09.16
  Да кажем, че и тази работа е важно да се свърши, но първо парите са адски много, особено тези за предварителната работа (30% от сумата), и второ щом името на Тома Белев е замесено значи има голяма далавера, каквато е за него и поръчковото стопиране на различни бизнес и инфраструктурни проекти.

 • Мартин
  Отговор
  5 18:38  26.09.16

  До коментар #1 от "кроко":

  Кроко, какви знания притежава Тома Белев например, който се буташе за 3 000 000 лева да брои делфините в Черно море? Не мога да повярвам, че в цялата страна само "зелените" "експерти" на Иво Прокопиев са останали, та именно те да печелят всички обществени поръчки за милиони левове!

  Коментиран от #7

 • Томен
  Отговор
  6 19:09  26.09.16
  Голямото усвояване на поредните милиони от Зелените е в ход! Цялата система е толкова сбъркана, че няма на къде повече. Кога най-после МОСВ ще сложи край на порочните практики едни и същи, свързани помежду си, фирми да печелят обществени поръчки касаещи опазването на околната среда? Или и тук ще трябва да се намесят от Брюксел и да блокират всички програми!
 • кроко
  Отговор
  7 19:42  26.09.16

  До коментар #5 от "Мартин":

  Ами например, за разлика от мен и теб, може да различии видовете птици в България, а аз дори не ги знам по име. Та, сигурно има схеми и тук, ама колко са хората, дето могат да вършат работа в тази област? И това ли ни е най-големия проблем - накакви 11 милиона? От другите схеми за крадене на пари, такава сума сигурно всеки ден си заминава по джобовете на разни хора.
 • Катрин
  Отговор
  8 21:34  26.09.16
  „Публикувано във факти.бг: През последните месеци Тома Белев и организациите под негов контрол от коалицията „За да остане природа в България“ лансират нов аргумент за обществените поръчки – държавата изисквала фирми с прекалено висококвалифицирани кадри да кандидатстват за поръчките в областта на екологията.” Ами след като ще се изразходват пари от моите данъци и аз искам да се наемат квалифицирани фирми, а не такива псевдо еколози, които по образование са социолози, юристи, финансисти или стругари. Каква работа ще свършат тия за 11,5 млн. лв., а? Ще си ги гушнат по сметките и хайде, после пак ще се обясняват, че нищо не са направили, защото не им били достатъчно парите.
 • Рая
  Отговор
  9 22:24  26.09.16
  И кво, обичайните хора въртят обичайните схеми. По същия начин Пеевски точи пари. Завишава изкуствено цената на нещо, после печели поръчката и си прибира парите чисти. Май всички са в едно котило.
 • 100ян
  Отговор
  10 22:34  26.09.16
  Ами за пореден пък се доказват като бекруполни престъпници.

Напиши коментар:


Публикувай