1 568 7

Дават ни пари, за да се превърнем в бeжански лагер

За мен цялата постановка с втората българска кандидатура за генерален секретар на ООН е изначално сбъркана, заяви Калоян Методиев

Анжелина Димитрова

За мен цялата постановка с втората българска кандидатура за генерален секретар на ООН е изначално сбъркана. Това не е спортно състезание, на което риташ топка и първия, който се класира, печели.

Бърка се спортът с политиката и то с международната политика, която пък съвсем няма нищо общо с вътрешната, и нещата се слагат на грешна плоскост. Въобще няма значение кой ще се класира първи! В крайна сметка генерален секретар може да стане някой, който през цялото време е стоял на шеста-седма позиция. Тук става въпрос и за договорки, става въпрос и за сложни баланси, за промяна на отношения между големите страни, така че България, със самия факт, че постави такова условие пред Ирина Бокова, вече, според мен, успя да се изложи.

Това каза за БНР политологът Калоян Методиев, според когото страната ни „от един месец не се занимава с кампания, а се занимава с разправии“. Големите фактори в международната политика са имали още от самото начало инструментите да индикират, ако са искали Кристалина Георгиева да е българският кандидат, допълни той:

„Единственото нещо, в което съм абсолютно сигурен е, че след като приключат изборите за нов генерален секретар, независимо от изхода за България, дали ние ще катастрофираме заради нестандартната кампания, която водим и за която никой не е чувал, или независимо дали ще имаме български генерален секретар, ние влизаме в учебниците по международна политика, по международно право, по политология, по каквото се сетите и оттук насетне ще бъдем давани в следващите 100 години като пример на студентите по света за нестандартна кампания. Как да коментираме нещо, което никой никога не го е правил и което наистина противоречи на всякаква логика. Един кандидат, втори, пак казвам, премиерът влиза в игра, която не му е по силите, която не разбира. Не трябваше въобще да се стига до вариант, при който да имаме втора кандидатура.“

Методиев е на мнение, че страната ни е отишла на срещата за бежанците във Виена с "най-ниската възможна ставка" и договорената финансова помощ може да има голяма цена:

„Ако трябва да работим с факти, Орбан беше на посещение в България, знаете, той е говорител на Вишеградската група, заедно със сръбския премиер. След срещата, която се състоя в България, те отидоха и си затвориха границите и казаха: "България трябва да стане буферна зона". Каза го говорител на унгарското правителство, тоест не знам дали Орбан заби нож в гърба на Борисов чрез Вишеградската група, или просто видяха тук нещо, което се разминава с техните разбирания и с лозунга, който се издига в България, че добре охраняваме границата, но факт е, че унгарски полицаи и сръбски пазят българо-сръбската граница и ни запечатиха, нали?

… Тези пари могат да се окажат кървави пари. Извинявайте, но няколко дни след срещата във Виена излизат три новини. Първата е, че в България ще се строят нови места за настаняване, че тези пари не са за охрана на границата, а са за настаняване. Вчера в ефира на "Хоризонт" излезе, че в три от общините с лоша демографска структура, ще бъдат настанявани хора от тези мигрантски потоци и накрая топ-новината от унгарския говорител на правителството, че България трябва да стане буферна зона между Шенген и Турция. Какво повече има да говорим за тези пари? Дават ни се пари, за да се превърнем в бежански лагер, ако погледнете фактите. Тук има и друга интерпретация – „солидарност“, „успех“ и така нататък, но аз предпочитам да се придържаме към по-скептичната.“

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пенчо
  Отговор
  1 12:40  26.09.16
  Заглавието да се чете "Дават им пари ........" Що на нас ша ни дават по един резан.......салам
 • еее
  Отговор
  2 14:07  26.09.16
  Така е, за пари говорим и за заличаване на една държава от пришелци,това е целта. За политиците няма смисъл да говорим ,там е ясно...каквото кажат от Брюксел. Дават им хапчета и са на заплата...
 • Да ама не
  Отговор
  3 15:02  26.09.16
  Неслучайно още преди 2години еврокомисар Кристалина/Сталинка/ Георгиева започна да проповядва, че мигрантите от Близкия изток и Африка трябва да бъдат заселвани в обезлюдените села и ще решават проблема с ниската раждаемост. България с нейните продажни политици е определена за буферна зона и това е в ход - за сега още бавно и лицемерно ...
 • незнайко
  Отговор
  4 16:08  26.09.16
  Страхотна статия в която всичко е вярно. Господ да пази БЪЛГАРИЯ. Дано поне като име останем на картата. После се чудят продажните ни управници, защо българите бягат в чужбина.

  Коментиран от #5

 • баш батка
  Отговор
  5 17:37  26.09.16

  До коментар #4 от "незнайко":

  Ако си мислиш ,че на някой му пука жестоко се лъжеш...а и част от прихода на берящите ягоди/миячи/подлоги сънародници се праща насам. Жалко но факт.
 • Картър
  Отговор
  6 23:08  26.09.16
  То е ясно, че Б е тиква и то крадлива. Ще превърне България в концлагер само за да лапа евра.
 • Диди
  Отговор
  7 03:04  27.09.16
  Все едно че си слатаме таралеж във гащите.Българските политици нямът право да допуснат тово.Бежънски лагери трябва да има само извън Европа.

Напиши коментар:


Публикувай